Göçmenler Hartz IV’ya Mahkum

Güncelleme Tarihi:

Göçmenler Hartz IV’ya Mahkum
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2010 10:54

FEDERAL Çalışma Bakanlığı’nın yayımladığı rapora göre Hartz IV ödeneğinden faydalananların yüzde 28'inin göçmen olması yeni bir tartışma yarattı.

Haberin Devamı

Almanya'da doğan göçmen çocuklar arasında da Hartz IV ödeneği alan oranın fazla olmasını sayfalarına taşıyan gazeteler "Neden göçmenler Almanlar'a nazaran daha fazla Hartz IV yardımı alıyor" başlığını kullandı.


Raporun ortaya koyduğu veriler üzerine Yeşiller Partisi Göç ve Entegrasyon Sözcüsü Memet Kılıç ise şu açıklamayı yaptı:
“Ülkemizde göçmenlerin durumu iyi değil. Bir çok alanda dezavantajlı konumdalar. Üç kademeli eğitim sistemimiz de göçmen ailelerin çocuklarının önünde engel oluşturuyor, nitekim birçoğu erken yaşta kademelere ayrıldığı için okulda yeterli başarı gösterme şansını en başından yitiriyor. Konstanz Üniversitesi’nin yaptığı çalışmaya göre iyi eğitim alan göçmen kökenli bireyler bile sırf isimlerinden dolayı ayrımcılığa uğruyor. 2005 yılına kadar aile birleşimi yoluyla Almanya’ya gelen eşler için yasal olarak süreli çalışma yasağı uygulanmaktaydı. Halen iş yönetmeliklerinde boşalan iş pozisyonları ancak bir Alman ya da bir AB vatandaşı tarafından doldurulamıyorsa AB vatandaşı olmayan biri tarafından doldurulabiliyor. 1950 ve 60’lı yıllarda misafir işçi statüsünde Almanya’ya gelen göçmenlerin birçoğu bugün emeklilik yaşında. Tüm emekliler gibi onlar da mütevazi emekli maaşları ile hayatlarını idame etmekteler. Bugün toplumumuzun bu kesimi Hartz IV ödeneğine mahkumsa bu onların değil, Federal Almanya Devleti’nin emeklilik politikalarının bir ayıbıdır. Dayanışmayı esas alan toplumlarda sorunlar etnik temellere dayandırılmamalı ve belirli toplumsal gruplara uygulanan ayrımcılıklar ortadan kaldırılmalıdır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!