Güncelleme Tarihi:
Avrupa’da partiler ve AB kurumlarının, aşırı sağcılığa, ırkçılığa karşı henüz bir reçete, çözüm bulamadığı belirtilen raporda, AB’nin, Türkiye ile işbirliği içinde ortak çözüm stratejileri oluşturabilmesi halinde daha başarılı olabileceği vurgulandı. Bu çerçevede bazı öneriler sıralandı:
TÜRKİYE’nin, AB üyesi vatandaşları için geçerli olan yerel seçme ve seçilme hakkı, yarım yüzyıldır o ülkelerde yaşayan Türk vatandaşlarına da uygulanmalı.
- Kişiler, isminden, dininden, başörtüsünden, saç renginden veya sakalından dolayı işe alınmıyor, konut, eğitim, siyasette ayrımcılığa uğruyor. Bu bağlamda Avrupa’nın birçok ülkesinde kadınlara uygulanan ‘kota’nın pozitif ayrımcılık örneği olarak göçmenlere ve Müslümanlara da uygulanabilir.
- Raporda, Avrupa ülkelerinde gittikçe azalan ve kaybolan Türkçe dil dersleri, resmi seçmeli dil olan Almanca, Fransızca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Çince, Rusça gibi kabul edilmeli.
- Son yıllarda Avrupa ülkelerinde yüksek artış gösteren cami saldırıları nedeniyle bu ibadethaneler, sinagoglar gibi güvenlik güçleri tarafından 24 saat korunmalı.
- Devlet dairelerinde ve sivil toplum kuruluşlarındaki neonaziler, yabancı düşmanları ve ırkçılar tespit edilerek, görevden uzaklaştırılmalı.
- Irkçı, İslam düşmanı ve ayrımcı saldırıları ve tehditleri kayıt altına alan, danışmanlık hizmeti sunan ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadele ofisleri için bütçe ayrılmalı.
- Facebook, Twitter gibi sosyal medya araçlarında kullanılan ırkçı söylem ve hakaretlerin takibe alınmalı, silinmeli ve hesapların kapatılmalı.