Güncelleme Tarihi:
Almanya'da federal hükümetin, ülkeye yeni gelen göçmenlerin daha kolay uyum sağlaması için hazırladığı "Uyum Sözleşmesi", uygulamaya girdi.
Hessen Eyaleti'ndeki Türk-Alman Gazeteciler Grubu'nun davetlisi olarak Frankfurt'taki Haus am Dom salonunda düzenlenen toplantıda konuşan Federal Hükümetin Göç ve Uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Prof. Dr. Maria Böhmer, Almanya'ya yeni gelen ile bundan sonra gelecek göçmenler ile göçmen danışma merkezleri arasında imzalanacak olan Uyum Sözleşmesi ilk etapta 18 şehirde yürürlüğe gireceğini belirterek, şunları söyledi:
18 KENTTE BAŞLADI
"Amacımız, yeni gelen göçmenlere zorluk çıkarmak değil. Aksine, Alman toplumuna uyum sağlamak isteyen göçmenleri yalnız bırakmak istemiyoruz. Bu sözleşmede, göçmenin devletten, devletin de göçmenden beklentisi yazılı ve bağlayıcı olarak kayıt altına alınıyor. Örneğin göçmen dil, meslek öğrenmenin yanı sıra kadın-erkek eşitliği, insan hakları gibi değerleri benimseme gibi yükümlülükleri yerine getireceğini, devlet olarak biz de göçmenlerin bu yükümlülüklerini yerine getirmelerini sağlamak için gerekli altyapıyı hazırlayacağımızı bu sözleşmede taahhüt ediyoruz" diye konuştu. Uyum Sözleşmesi ilk etapta Hamm, Essen, Freiburg, Stuttgart, Nürnberg, Münih, Hamburg-Wilhelmsburg, Wiesbaden, Wetzlar, Hannover, Göttingen, Koblenz, Ludwigshafen, Neumünster, Leipzig, Stendal, Saarbrücken kentleri ile ve Berlin'in Tempelhof İlçesi'nde hayata geçirildi.
RÜYASINI GÖRÜYORDUK
Bakan Böhmer, Türk-Alman gazeteciler grubunda yaptığı konuşmada, 17 Mart tarihinde Federal Hükümetin göçmenleri ilgilendiren bir dizi yasa değişikliğine onay verdiğini hazırlatarak, "Beş yıl önce rüyasını dahi göremediğiniz yasal değişiklikleri artık tek tek hayata geçiriyoruz. Bunların arasında, yabancı diplomaların tanınmasını, zorla ve sahte evliliklerin önlenmesi için eşten bağımsız oturma izni almak için aranan asgari iki yıllık evli olma süresinin üç yıla çıkarılmasını, zorla evlendirmenin suç teşkil etmesini ve zorla evlendirilerek yurtdışına gönderilenlerin tekrar Almanya'ya dönmelerini öngören yasalar da yer aldı" diye konuştu.
Böhmer, uyumun, kısa vadede çözümlenecek bir mesele olmadığını, aksine birlikte yaşamı ilgilendirdiği için uyum meselesinin toplumsal yaşamda hep var olacağını dile getirdi.