Güncelleme Tarihi:
Almanya'nın Bonn kentinde geleneksel olarak her yıl düzenlenen Göçün Kitap Fuarı bu yıl yine bir çok etkinliğe misafirlik yapacak. Alman Tarih Müzesi'nde 24-27 Kasım tarihleri arasında 8. kez ziyaretçilere kapısını açacak olan "Göçmen Kitap Fuarı" Alman Hükümeti'nin Göç ve Uyum'dan sorumlu Devlet Bakanı Prof. Dr. Maria Böhmer ile Bonn Belediye Başkanı Jürgen Nimptsch'in himayesinde gerçekleşecek. Etkinliğin açılışını Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Uyum Bakanlığı Müsteşarı Zülfiye Kaykın yapacak.
Bonn'da 20 yıldan beri Göç Araştırmaları ve Kültürlerarası eğitim alanında faaliyetlerini sürdüren Protestan Kiliseler Birliği Göçmenler Merkezi Müdürü ve Göç Araştırmaları ve Kültürlerarası Eğitim Enstitüsü (BIM) Başkanı Dr. Hıdır Çelik, fuar çerçevesinde Almanya'ya göçün 50. yılı nedeniyle 25 Kasım'da göçle ilgili özel bir sempozyum düzenleyeceklerini söyledi.
SORUNLAR ELE ALINACAK
Sempozyuma hem Almanya'dan hem de Türkiye'den çok sayıda bilim adamı ve öğretim görevlisi davet ettiklerini belirten Siyaset Bilimci-Sosyolog Dr. Çelik,
“Sempozyumda Türkiye'den işçi göçü ve göçün birlikte getirdiği sorunlar ele alınarak tartışılacak. Bu sorunların başında özelikle de gençlerin eğitim ve meslek sorunları, Türkiye'den kültür göçünün Almanya'ya yansıması, göçle birlikte burada yaşanan kültürel değişim, kültür ve sanat alanında isim yapan sanatçılar, kültürel faaliyette bulunanların uyuma katkıları, Türkiyeli kadınların göçmenlikteki sorunları ve anadil sorunları geliyor. Sempozyuma Avusturya'nın Klagen Üniversitesi'nden Prof. Dr. Erol Yıldız, Köln'de Türklerin yoğun yaşadığı ve Türk esnafının bulunduğu “Küçük İstanbul” olarak tanınan Keup Caddesi'nin tarihi gelişimini anlatarak, birlikte yaşamdaki önemini ele alacak. Ayrıca İstanbul'dan Prof. Dr. Uğur Tekin de, Türk işçilerinin Ford fabrikasında yaptıkları ilk grevi ve onun etkileri konusunda sunumlarda bulunacak” dedi.