Göç Yasası'nı değiştirin

Güncelleme Tarihi:

Göç Yasasını değiştirin
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2007 21:46

Almanya'da Türk kökenli parlamenterler, Türkleri dışlayıcı Göç Yasası'nda değişiklik sinyali veren ve "çok büyük haksızlıklar yapıldığı ortaya çıkarsa gözden geçiririz" diyen Başbakan Merkel'e, yasanın değiştirilmesi çağrısında bulundular.

Haberin Devamı

ALMANYA'DA farklı partilerden bazı politikacıların "Türk Yasası" (Türken Gesetz) olarak nitelediği dışlayıcı Göç Yasası'na tepkiler artarken, Türk kökenli parlamenterler Başbakan Angela Merkel'e, bu yasanın değiştirilmesi için girişimde bulunma çağrısında bulundular.

Başbakan Angela Merkel'in geçen hafta Federal İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble tarafından aralarında Türk sivil toplum örgütleri temsilcilerinin de bulunduğu bazı Müslüman örgüt temsilcilerine verdiği Bayram Yemeği'nde, "Çok büyük haksızlıklar yapıldığı ortaya çıkarsa, Göç Yasası'nı yeniden gözden geçiririz" diyerek sinyal vermesi bu konuya baştan beri hassasiyet gösteren Türk kökenli parlamenterleri harekete geçirdi.

Berlin Eyalet Parlamentosu Yeşiller Partisi milletvekili Özcan Mutlu ile Bilkay Öney, vizenin ancak yeterli derecede Almanca bilme koşuluna bağlanması nedeniyle daha şimdiden ailelerin parçalanmaya başlandığına dikkat çekerek, 'Başbakan Merkel, bu yasanın uygulanmasını izlemeyi bırakıp, zaman kaybetmeden değiştirilmesi için gereken adımları atmalı' dediler.

Almanya'da öğretilsin

Sosyal Demokrat Partili (SPD) Berlin Eyalet Parlamentosu milletvekili Dilek Kolat da, Ağustos ayı sonunda hayata geçirilen yeni Göç Yasası'nda aile birleşimi yoluyla geleceklere vize verilmesinde Almanca bilme koşulunun yer almaması için yoğun çaba harcadıkların söyledi. SPD'li Berlin Eyalet İçişleri Senatörü Ehrhart Körting'in bu konuda çok uğraş verdiğini, ancak Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri'nin (CDU/CSU) tutumlarıın değiştirmemesi nedeniyle bunu başaramadığını söyledi.

Dilek Kolat, Türkiye'nin özellikle kırsal kesimlerinden gelecek insanların bulundukları bölgelerde dil kursuna katılan Almanca öğrenmelerinin mümkün olmadığını belirtirken, 'Bu insanlara Almanya'ya geldikten sonra Almanca öğrenme olanağı sunulmalı. Zaten Göç Yasası'nda 'Uyum Kursları'na katılma zorunluluğu var. Aileleri bölüp parçalama ve yeni zorluklar çıkarma yerine bu insanlara burada Almanca öğretilmeli. Uyum Kursları' sayısı artırılmalı' dedi.

Dışlamalar son bulmalı

Sol Parti Federal Meclis milletvekili Hakkı Keskin de, Alman Anayasası'ndaki eşitlik ilkesiyle bağdaşmayan bu dışlayıcı uygulamaya son verilmesini istedi. Keskin, "Türkiye'den gelecek bir eşin Almanca bilmesi istenirken Japonya, Güney Kore, Yeni Zelanda, ABD gibi ülkelerden geleceklerden böyle bir şey talep edilmemesi eşitlik ilkesiyle bağdaşmamaktadır. Böyle bir uygulama demokratik hukuk devletine yakışmamaktadır. Bu nedenle Göç Yasası'nda gereken değişiklik yapılıp bu ayıba bir son verilmelidir" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!