Güncelleme Tarihi:
Almanya'da Federal Meclis, Eyaletler Meclisi ve en sonunda da Cumhurbaşkanı Horst Köhler'in onayından geçerek yürürlüğe giren yeni Göç Yasası'na karşı dava açılıyor. Almanya'daki Türk Vatandaşları Konseyi Başkanı Prof. Dr. Yaşar Bilgin, "Hukuk devleti olan Almanya'da geleceğimiz için önemli olan bu yasa için bizler bunun Alman Anayasası ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi açısından konformitesini araştıracağız" dedi.
Anayasaya aykırı
Almanya'nın Ulm kentindeki Prof. Fett und Partner bürosuna yetki verildiğini belirten Prof. Dr. Bilgin, "Göçmen cemiyetlerinin çoğunluğunun tasvip etmediği bu yasa yürürlüğe girdi. Sayın Köhler, yapmış olduğu incelemelerde bu yasanın Anayasa ile uyuştuğunu ifade etti. Biz göçmenler ve göçmen cemiyetleri olarak yasanın, özellikle Türkiye'den gelen insanların Anayasal haklarını ihlal ettiğini düşünüyor ve bunu böyle algılıyoruz" diye konuştu.
"Tabii ki yürürlüğe giren kanun bizi de bağlamakta ve geçerliliği olduğu sürece uygulanması gerekmektedir" diyen Prof. Dr. Yaşar Bilgin, yasanın Anayasaya aykırı olduğunu kanıtlayacaklarını söyledi.
Avukat inceliyor
Prof. Fett und Partner bürosunda görevli avukat Michael Berghofer'in konuyla ilgilendiğini söyleyen Michael Nissl, Göç Yasası'nın ve RTS'in itiraz ettiği noktaların titizlikle incelendiğini belirterek, "Şimdi öncelikle, yasanın Anayasaya uygun olup olmadığına kanaat getirmemezi gerekiyor.
Eğer bu sonuca varırsak, yani yasanın Anayasaya aykırı olduğu sonucuna, o zaman yasanın incelenmesini talep edeceğiz" dedi.
Öncelikle tüm hukuk yollarının tüketilmesi gerektiğine işaret eden Nissl, "Eğer Anayasaya aykırı olduğu kanaatine varırsak, bu konu Federal Anayasa Mahkemesi'ne taşınacaktır. Ancak bu konuda bir şey söylemek için, yaklaşık iki aylık bir süreye ihtiyacımız var" diye konuştu.
Nissl, "Yaptığımız inceleme sonunda, Göç Yasası'nın Anayasaya aykırı olduğu kanaatine varırsak, hedefimiz, Anayasa Mahkemesi nezdinde bir karar aldırmaktır" dedi.