Göç Yasası Almanı da bezdiriyor

Güncelleme Tarihi:

Göç Yasası Almanı da bezdiriyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2007 20:06

Almanya'da geçtiğimiz aylarda yürürlüğe giren yeni Göç Yasası, Türk gelinlerden sonra Alman gelinleri de ağlatmaya başladı. Darmstadt'ta yaşayan İna Pustelnik isimli Alman gelin, yeni evlendiği kocasını yanına aldıramamanın sıkıntısını yaşıyor. İna, Alman makamlarına çağrıda bulunarak, "Yılbaşını birlikte geçirmek istedik. 3 ay kalıp geri gidecek ve dil sınavına girecek. Ancak izin vermiyorsunuz" diye sitemde bulundu.

Haberin Devamı

ALMANYA'nın Darmstadt kentinde yaşayan ve üç yıl önce Alanya'da tanıştığı Mustafa Çevik (21) ile geçtiğimiz eylül ayında evlenen İna Pustelnik (22) isimli Alman gelin, kocasını yanına getirememenin üzüntüsünü yaşıyor.
Üç aylık vize vermediler

Her ikisi de memur olan anne ve babasının verdiği teminat ile kocasını üç aylık turist vizesi ile Almanya'ya getirmek isteyen İna Pustelnik, İzmir'deki Alman Başkonsolosluğu'nun buna bile izin vermediğini belirterek, şöyle konuştu:

"Mustafa üç ay yanımızda kalıp hem Almanca kursuna gidecekti, hem de birlikte yılbaşını kutlayacaktık. Ardından da yeniden Türkiye'ye dönüp, Almanca sınavına girecekti. Bunun için de gerekli olan tüm belgeleri kendisine gönderdik. İzmir Başkonsolosluğu'na gidip vize başvurusunda bulunmak istedi. Ancak onu kapıdan bile içeriye sokmadılar. Gerekçe olarak da, 'Sen geri dönmezsin' bahanesini göstermişler. Halbuki biz onu burada üç ay misafir edip Almanca öğrenmesini sağladıktan sonra zaten geri gönderecektik. Sonuçta Mustafa benim yanımda kaçak kalamaz. Bunun için de Almanca sınavını başarması gerekir. Böyle keyfi bir tutum yüzünden bütün planlarımız altüst oldu."

Anneden veryansın

İna'nın annesi Christine Pustelnik, damadının vize başvurusunun "geri dönmez" gerekçesiyle kabul bile edilmemesi üzerine İzmir Başkonsolosluğu'na bir mektup yazdı. Mektubunda memurların kararını "keyfi" olarak değerlendiren Pustelnik, "Damadımın konsoloslukta randevusu olmasına rağmen içeri sokulmaması hayret verici. Ona, 'Sen eşinin yanına sadece aile birleşimi vizesiyle gidebilirsin' demişler. Yani üç aylık vize başvurusunu bile kabul etmiyorlar. Marco olayında Almanya, Türkiye'ye demokratik prensiplere uymadığı suçlamasını yapıyor, ancak bir Alman makamı, damadıma yazılı olarak bile bilgi vermiyor" dedi.

Herşeyi hazırladılar

Pustelnik Ailesi, Mustafa Çevik'in Almanya'ya gelebilmesi için tüm hazırlıkları tamamlarken, bir mektupla birlikte gereken tüm belgeleri de Alanya'ya gönderdi.

İşte ailenin yazdığı mektup:

Merhaba Mustafa, sevgili oğlumuz.
Seni kalpten, üç aylığına Almanya'ya davet ediyoruz.
Senin, İna ile birlikte Darmstadt'ı tanımanı istiyoruz.
5 Eylül'den bu yana evlisiniz ve birbirinizi çok az görüyorsunuz.
Birbirinizi ne kadar çok özlediğinizi biliyoruz.
Biz senin buradaki kurs masraflarını ödeyeceğiz ve öğleden sonra da evde Almanca öğrenmene yardım edeceğiz.

Yılbaşında senin de bizimle beraber olabilmen daha güzel olur.

Bunun için sana;
- Sağlık sigortası belgesini
- Sorumluluk belgesini
- Başvuruyu, gönderiyoruz.

Lütfen bu evrakları, İzmir'deki Alman Başkonsolosluğu'na ibraz et.

Ayrıca, pasaportuna, evlilik cüzdanına ve iki adet vesikalık fotoğrafa ve 60 Euro'ya ihtiyacın olacak.
Bu mektubu da beraberinde götür. Sağlık sigortasının orijinalini Almanya'ya gelirken yanında getirmen gerekiyor. Eşinden ve Almanya'daki ailenden, sana ve eşine kalpten selamlarımızı gönderiyoruz. Üçümüz de, senin ziyaretini dört gözle bekliyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!