Göç ve uyum politikası yetersiz

Güncelleme Tarihi:

Göç ve uyum politikası yetersiz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2010 11:55

Sosyal Demokrat Halk Dernekleri Federasyonu'nun (HDF) Genel Başkanı Ahmet İyidirli, Almanya'da son zamanlarda yaşanan uyum tartışmalarının göçmenlerden ziyade değer tartışmaları olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

ALMANYA'nın Köln kentinde Sosyal Demokrat Halk Dernekleri Federasyonu'nun (HDF) düzenlediği sempozyumda konuşan HDF Genel Başkanı Ahmet İyidirli, Almanya'da son zamanlarda yaşanan göçmenlerle ilgili tartışmaların uyumla ilgili olmadığını ifade etti. İyidirli, “Bu tartışmalar, toplumda etnik ve dinsel kökenlerinden bağımsız belli değerleri kabul eden ve savunan insanlarla o değerleri reddeden insanlar arasında toplumsal ve siyasal çatışmadır. Bu, Alman-Türk veya Hıristiyan-Müslüman tartışması değildir. Çağdaş ve insana saygı duyan değerlerle insana saygısız değerler arasındaki çatışmadır. Bunu çoğunluk toplumuna da anlatmak zorundayız” diye konuştu.

FIRSAT EŞİTLİĞİ
Toplantıda LAGA Başkanı Tayfun Keltek göçmenlerin eğitimde fırsat eşitliği ve demokratik katılım konularında yaşadıkları sıkıntılara değindi. Keltek şunları söyledi: “Uyum artık Almanya'da kullanılmaması gereken bir terim. Çünkü Alman toplumu geçmişte uyumu 'Almandan daha Almancı olma' olarak tasvir etti. Kimsenin farklı olması istenmiyor ve benimsenmiyor. Küreselleşmiş bir dünyayı dikkate almıyorlar” dedi.

Sempozyumuna Türkiye'den katılan eski Kültür Bakanlarından Ercan Karakaş ise çoğulculuğun toplumlar için önemini anlattı. Ercan Karakaş AB'nin özünde, çok dilli ve çok kültürlü olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Buna karşın AB refah ve işsizlik sorunlarını çoğulculuk anlayışını bir tarafa bırakarak göçmen işçiler üzerinden çözmeye çalışıyor. 'Göçmenleri gönderirsek işsizlik sorununu çözeriz' gibi bir görüş yaymaya çalışıyorlar. Gerçek tabi ki böyle değil. Bütün araştırmalar gösteriyor ki Almanya'da göçmen işçilerden vazgeçmek mümkün değil. Avrupa'nın her şeyden önce kendi çok dilliliğini, çok kültürlülüğünü tespit etmesi lazım. Çok kültürlülük Avrupa'da yeteri kadar anlaşılamadı. Kültürlerarası diyalog insanlar var olduğu sürece devam edecek"

ÜZÜCÜ TARTIŞMALAR
NRW Uyum Müsteşarı Zülfiye Kaykın da “Almanya'da göç ve uyumla ilgili hepimizi üzen tartışmalar yaşanıyor. Kimi zaman da önyargılar, yanlış bilgiler ve gerçek dışı iddialar bizi kızdırıyor. Artık Almanya bilinenin aksine eskisi kadar göç almamaktadır. Son yıllarda Almanya'dan göç edenlerin sayısı, gelenlerin sayısını geçmiştir. Bir başka yanlış kanı ise en fazla göçmenin Türkiye'den geldiğidir. Almanya'ya en fazla göçmen 2009 yılında Polonya, Romanya ve ABD'den gelmiştir. Türkiye 30 bin kişi ile Bulgaristan'ın hemen önünde 4. sırada yer almaktadır. Ayrıca çok sayıda insanın Almanya'dan Türkiye'ye göç ettiğini de göz ardı etmemek gerek. Bunların bir çoğu iyi eğitimli kişilerdir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!