Güncelleme Tarihi:
Türkiye’den Almanya’ya 1961 yılında başlayan işçi göçü üzerine bilimsel araştırmalar yürüten sosyolog Hasan Çil, Max Frisch’in göç tarihine geçen “İş gücü çağrıldı, insanlar geldi” sözü üzerine hazırladığı göçe bakış analizini Berlin’de tanıttı.
Başkonsolos Mustafa Pulat’ın himayesinde yapılan etkinliğe Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ve Nürnberg Başkonsolosu Ece Çil de katıldı. Hasan Çil, sunum öncesinde, göç müzesi Domid, devlet arşivi ve özel arşivinden bir araya getirdiği göç öncesi ve göçün ilk yıllarına ait fotoğraf çalışmasını gösterdi. İsviçreli yazar Max Frisch’in, bir dönem İsviçre’de sayıları 500 bini bulan İtalyan göçmen işçiler üzerine başlayan ‘Yabancılaşma’ tartışmaları bağlamında kurduğu ve aynı zamanda Almanya’ya göç tarihiyle özdeşleşen bu cümlenin, kollektif hafızanın bir parçası haline geldiğine dikkat çekti.
Büyükelçiyi ağlattı
‘Misafir İşçi’ kavramıyla adlandırılan birinci neslin, geldikleri dönemde tam anlamıyla ekonomik çıkarın gözönünde tutularak ele alındığını söyleyen Hasan Çil, birinci nesil göçmenlerin minimal düzeyde tanımlandığını söyledi. Çil, matematiksel hesaplanmış iş gücü ihtiyacı bağlamında çağrılan ‘misafir işçi’lerin zaman içinde oluşan sosyal taleplerinin çoğul toplumu rahatsız etmeye başladığını da sözlerine ekledi. Hasan Çil, yaklaşık yarım saatlik sunumu sonrasında yaptığı konuşmada ise Almanya’da göç tarihi araştırmasında büyük eksiklikler olduğunu belirterek “Bizim daha henüz bir filozofumuz bile yok. Göç tarihi henüz yazılmadı” dedi.
Toplantı sonrasında söz alan Büyükelçi Hüseyin Avni Karsıloğlu ise gözyaşlarını tutamadı. Büyükelçi Karsloğlu, “Sizin bu sunumunuzda kendimi buldum. Babam gözlerimin önüne geldi. Bizim hikayemizi, Almanca seviyesi çok yüksek bir dille anlattınız. Teşekkür ederim“ dedi