Güncelleme Tarihi:
Almanya'ya Türkiye'den işgücü göçünün 50'nci yılını konu alan „Hürriyet Tanıklığında Göçün 50 Yılı“ sergisi son erdi. Sergi, 15 Aralık'ta Almanya'nın çeşitli kentlerinde gerçekleştirildikten sonra Hürriyet Avrupa tesislerinin yer aldığı Mörfelden-Walldorf kentindeki iki belediye binasında, Hessen Başbaşkan Yardımcısı ve Entegrasyon Bakanı Jörg-Uwe Hahn'ın da katıldığı bir törenle açılmıştı. Walldorf-Mörfelden kenti ve çevresinde yaşayan Türklerin de ilgiyle ziyaret ettiği serginin son ziyaretçileri Hessen Türk Toplumu'ndan (HTT) Başkan Erhan Songün ile Osman Gün ve Ali Bolat oldu.. HTT üyeleri, Mörfelden-Walldorf Entegrasyon Sorumlusu Peter Metz'in eşliğinde sergilenen gazete ve fotoğraf afişlerini ilgiyle incelediler ve izlenimlerini paylaştılar.
HTT üyelerinin izlenimleri şöyle:
Erhan Songün (Başkan): „Bu sergi Hürriyet'in büyük bir başarısıdır. Başından beri buradaki Türkleri izleyen Hürriyet, hem yurt ve hem de buradan bilgiler vererek onların dünyaya açılmalarını sağlayan bir pencere oldu. Bu sergide Hürriyet'in bu rolü görülüyor. Türkler. Almanya'da 50 yıl içinde işçilikten büyük başarılara imza atan bir toplum haline geldiyse, bunda Türk basının büyük bir rolü olmuştur.“
Ali Bolat (İşadamı): „Geleceği görmek için, geçmişi hatırlamak lazım. Bu sergi bunu başarmış.“
Osman Gün (İşadamı): „Buradaki resimler ve gazeteler, Almanya'daki Türklerin nereden, nereye geldiğini, bu yoldaki önemli kavşakları, kırılma noktalarını çok işi yansıtıyor. Almanlar aksini düşünse de, Türklerin Almanya'ya entegrasyonunun gerçekleştiği görülüyor.“
Mörfelden-Walldorf Entegrasyon Sorumlusu Peter Metz de yaptığı değerlendirmede bir ay süren sergiden her kesimin memnun olduğunu belirtti.
Metz'in değerlendirmesi şöyle:
„Bu bölgedeki Türk toplumunun yaklaşımı çok iyiydi. Belediye binalarında, büyük bir Türk gazetesiyle işbirliği halinde, kendileriyle ilgili böyle bir serginin gerçekleşmesinden gurur duydular. Belediyenin kendilerine saygı duyduğunu gördüler, memnun oldular. Almanlar açısından da çok ilginçti. Ziyaretçilerin birçoğu Türklerin Almanya'daki varlığının 50 yılı aşan bir geçmişi olduğunu bilmiyorlardı. Ayrıca Türklerin böylesine renkli ve çok yönlü bir toplum olduğu da bilmiyorlardı. Bu sonuçlar bizim buradaki çalışmalarımız açısından çok önemli. Hürriyet gazetesiyle gibi böyle içerikli ve geniş kapsamlı bir işbirliği gerçekleştirdiğimiz için kıvanç içindeyiz.“
„Türklerle Almanların 50 yıllık ortak tarihini ve bu sürece Hürriyet gazetesinin tanıklığını göstermeyi“ hedefleyen sergi, „Misafir işçi, yabancı ve göçmen gibi kavramların günlük yaşamdan uzaklaşması umuduyla“ sona erdi. "Hürriyet Tanıklığında Göçün 50 Yılı" sergisi, 19 Eylül 2011'de Berlin'de düzenlenen Türk-Alman İş Forumu kapsamında kamuoyuyla ilk kez buluşmuştu.
İki ülkenin cumhurbaşkanlarının da ilgiyle izlediği sergi en kapsamlı haliyle ise ilk kez 5 Ekim 2011'de Berlin Türkevi'nde açıldı. Bu arada serginin bazı bölümleri, Essen'de gerçekleştirilen Ruhr Kitap Fuarı (14-23 Ekim 2011) ile T.C.'nin 88. Kuruluş Yıldönümü kutlamaları kapsamında Almanya'nın 3 kentinde (Berlin, Frankfurt ve Köln) aynı anda sergilendi (28 Ekim 2011). Daha sonra serginin tamamı, 12-20 Kasım 2011 tarihlerinde Berlin'de Deutsche Bahn Service'nin merkezinde (Nordbahnhof) ve 15 Mayıs-8 Haziran 2012 tarihleri arasında Nürnberg Garı'nda gerçekleştirildi.
Sergi küçültülmüş haliyle Oberursel'daki Türk Günü (14 Ocak 2012), Düsseldorf'ta gerçekleştirilen Türk-Alman Ekonomi Günü (27 Nisan 2012) ve Potsdam'da Alman Olimpik Spor Birliği'nin Entegrasyon Günü (21 Eylül 2012) kapsamında, son olarak da Mörfelden-Walldorf'ta kamuoyu önüne çıktı.
Bu arada Hürriyet'in Avrupa merkez tesislerini ziyaret eden çok sayıda konuk da sergiyi kısme de olsa görme şansı bulmuştu. Öncelikle 1961-2011 döneminden her yıl için seçilmiş bir kapak sayfası, Hürriyet arşivlerinden fotoğraflar ve göç karikatürlerinden üzesi'nden göçle ilgili karikatürleri içeren afişlerden oluşan sergiyle ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için: www.hurriyetsergisi.de www.hurriyetausstellung.de