Güncelleme Tarihi:
Almanya Çalışma Bakanı Andrea Nahles’in konuşması ve sorulara yanıtları Almanya’nın geleceğiyle ilgili çok önemli ipuçları verdi. “Eğer göç almazsak, ihtiyar görünürüz” dedi.
Nahles’in açıklamalarına göre göç, Almanya’da çok köklü değişimlere yol açacak ve Almanya’ya etkisi çok derin olacak. Almanya’da nüfusu genç tutmanın yolu göçü daha cazip hale getirmekten, daha fazla göç almaktan geçiyor. Yoksa Almanya’nın ileride ihtiyacı olan işgücü açığını kapatması mümkün değil. Almanya’nın bir göç yasasıyla göçü daha kolaylaştırması gerekiyor. Almanya’ya göçenlerin eğitim düzeyi yüksek, kalifiye insanlar ve çok büyük motivasyona sahipler. Çalışmak istiyorlar. Bu motivasyon Almanya için bulunmaz bir fırsat. Bu insanların bir an önce Almanca kurslarla iş pazarına hazırlanmaları, iş pazarı için önleri açılması lazım.
ALMANYA MIKNATIS
Çalışma Bakanı özelikle şu mesajı verdi: Uyumun en önemli anahtarlarından biri de iş. İnsanlar iş pazarına girip çalışırsa, topluma daha çabuk uyum sağlarlar. Almanya’da 300 bin civarında yabancı öğrenci üniversiteden mezun oluyor. Onların üniversiteyi bitirdikten sonra 18 ay iş arama hakkı var. İş bulan kalıyor. Eğer bu genç kalifiye işgücünü iş pazarına entegre etmeyi başarırsak, çok güçleniriz. Almanya Romanya, Bulgaristan gibi kalifiye işgücünün ucuz olduğu AB üyesi Doğu Avrupa ülkelerinden yüksek göç alıyor. Romanya’da bir doktorun maaşı Almanya’ya kıyasla çok düşük. Bu durumda Romanyalı doktor Almanya’yı tercih ediyor. Romanya için elbette iyi bir durum değil. Ama serbest dolaşım hakkı AB’nin en önemli kazanımlarından.
NE ANLAMA GELİYOR?
Almanya’daki bu gelişme Türkler için ne ifade ediyor? Asgari ücretin 8.50 Euro olduğu Almanya, kalifiye işgücünü ve en iyi beyinleri mıknatıs gibi çekiyor. Eğitim düzeyi yüksek olan yeni göçmenler çok kısa zamanda Almanca öğreniyor. Almanya’da yaşayan Türklerin bu gelişmeyi göz önünde bulundurarak, eğitime, özellikle meslek eğitimine önemle ve acilen eğilmesi gerekiyor.