Güncelleme Tarihi:
TÜRK-Alman Sağlık Vakfı (TASV), Türk-Alman Cemiyeti ve Hessen Yabancılar Meclisleri Birliği, Türkiye’den Almanya’ya işçi göçünün 50’nci yılı etkinlikleri kapsamında İstanbul’da bir sempozyum düzenledi.
‘50. Yılında Göç, Dün, Bugün, Yarın’ başlıklı sempozyuma Almanya Federal Meclisi Eski Başkanı Prof. Dr. Rita Süssmuth, Hessen Eyaleti Cemiyetler Birliği Başkanı Diedrich Backhaus, MÜSİAD Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Eğitim Masası Koordinatörü Hüseyin Gündoğar ve Alman Hıristiyan Demokrat Parti Hessen Eyalet Milletvekili İsmail Tipi katıldı.
Sempozyumun ikinci gününde moderatörlüğü Hürriyet Gazetesi Yurtdışı Yayınlar Yönetmeni Halit Çelikbudak yaptı. Oturumun ilk konuşmasını yapan Almanya Federal Meclisi Eski m Başkanı Rita Süssmuth, Türkiye ekonomisinin geliştiğine dikkat çekerek, Türkiye’nin Arap dünyası, Ortadoğu ve Balkanlar’da etkisini arttırarak dünyada güç kazandığını, bundan sonra Almanların ve daha geniş olarak Avrupa Birliği’nin, ayrıcalıklı ortaklık yerine yeni kavramlar aramayıp, Türkiye’yi yanında tutmak için çaba göstermeleri gerektiği görüşünde olduğunu dile getirdi.
Bize komşuluğu öğrettiler
Avrupa’nın artık Türkiye gerçeğini görmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Rita Süssmuth, “İyi bir eğitim ile Türkler uyum sorununu kolayca aşabilir” dedi. Almanya’daki başarılı Türklerin bunun en güzel örneği olduğunu söyleyen Süssmuth, “Türk insanı, bizlere sıcak ve samimi tavırları ile aile bağları, komşuluk, dostluk gibi pek çok değerleri öğretti, onlara teşekkür etmeliyiz” diye konuştu.
Göç anıtı yapılsın
Hürriyet Gazetesi Yurtdışı Yayınlar Yönetmeni Halit Çelikbudak, Türklerin Almanya’ya göçü ile ilgili bir müze çalışmasının yapıldığını hatırlatarak, göçün hafızalara yer etmesi açısından bir anıt projesinin de hayata geçirilmesini önerdi. Çelikbudak’ın ‘göç anıtı’ önerisini Prof. Süssmuth da olumlu bulduğunu söyledi.
Alman Hıristiyan Demokrat Parti Hessen Eyalet Milletvekili İsmail Tipi de konuşmasında, ailesinin Almanya’ya gidişini ve kendisinin yaşadığı zorlukları anlattı. Tipi, Türkiye’yi her özlediğinde babasının kendisine Tuna Nehri’ne bakmasını söylediğini ve nehrin Karadeniz’e dökülerek Türkiye’ye ulaştığını bilmesinin kendisine güç vereceğini anlattı.