Gişeler yüksek sezona hazır

Güncelleme Tarihi:

Gişeler yüksek sezona hazır
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2011 17:18

Yeşil Sigorta kartınızda TR yazan bölümünün açık olmasına dikkat edin. Aracı bir yıl içinde en fazla 6 ay Türkiye’de tutabilirsiniz. Aracı Türkiye’ye getiren çıkarabilir. Türkiye’ye giriş ve çıkışları hafta sonuna denk getirmeyin.

Haberin Devamı

Biz Türkiye’ye İpsala sınır kapısından girdik ve Kapıkule’den çıktık. İki kapı da modern teknolojiyle donanımlı ve bakımlı. Optik okuyucalar yolcu daha kapıya girerken, aracın plakasını otomatik olarak tarıyor ve araç bilgileri anında gişede memurun önündeki bilgisayar ekranına yansıyor. Daha önce aynı araçla gelenlerin bilgileri sistemde kayıtlı. Bu durumda kayıt işlemleri daha hızlı. Şüpheli durumlarda bagajlar X-Ray sistemiyle kontrolden geçiyor.

EKSİK BELGE KALMASIN
Bir vatana varalım, orda sorun çıkmaz demeyin. Gümrük kuralları herkes için geçerli. Yola çıkmadan önce yeşil sigorta kartınızda Türkiye bölümünün açık olmasına dikkat edin. Türkiye bölümü açık değilse, Türkiye gümrüğünde özel sigorta yaptırmadan çıkamazsınız. Türkiye’deki özel sigortalar, kaza durumunda sadece karşı tarafın zararını karşılıyor. Aracı girişte üzerine kaydedilen kişi çıkarabiliyor. Aracı kim çıkaracaksa, girişte onun üzerine kaydettirin.

6 AY'I GEÇİRMEYİN
Geçerli bir sebep yoksa, yabancı plakalı araçlar Türkiye’de bir yıl içinde toplam 180 gün, yani 6 ay kalabilir. En geç 6 ay sonra aracın çıkması zorunlu. Yurtdışında 6 ay kaldıktan sonra Türkiye’de aracı tekrar 6 ay tutma hakkı doğuyor. Bir yıl içinde aracınızı Türkiye’de 6 ay tutmadan çıkış yaptıysanız, geri kalan süre saklı kalıyor. Bu durumda aracın yurtdışında 6 ay kalmış olması şartı aranmıyor. Hastalık nedeniyle 6 ay içinde aracınızla Türkiye’den çıkış yapamayacaksanız, mutlaka doktor raporu almanız ve aracı en yakın gümrüğe teslim etmeniz şart. Özel hastanelerden alınan raporun il sağlık müdürlüğü tarafından onayı gerekiyor. Devlet hastaneleri ve Sağlık Ocaklarından alınan raporlar geçerli. Rapordan sonra ya da raporsuz aracın çıkış tarihini bir dakika bile geçirmek cezaya tabi. Bir aya kadar gecikmenin cezası 65 lira, 2 aya kadar 130 lira, 3 aya kadar 360 lira. Gecikmenin 3 ayı geçmesi durumunda gümrük yasasının 238. maddesi devreye giriyor. Bu yasa gereğince, aracı ithal etmiş gibi gümrük vergisi ödemek zorundasınız. Vergi miktarı aracın modeline, aksesuarına göre değişiyor.

EMEKLİLER BİR YIL
Emekliler araçlarını Türkiye’de bir yıl tutabilir. Ancak bunun için konsolosluktan tasdikli ve Türkçe tercümeli emekli belgesi almayı unutmayın. Yoksa aracınızı 6 ay Türkiye’de tutabilirsiniz. Bir yıl sonra aracı yurtdışına çıkaran emeklilere, araç 6 ay yurtdışında kaldıktan sonra Türkiye’de tekrar bir yıl tutma hakkı doğuyor.

Araçla çıkış yaparken, pasaporta işlenip işlenmediğini kontrol edin. Bazen görevli memur çıkışı pasaporta işlemeyi unutabilir. Bu durumda yeniden Türkiye’ye geldiğinizde, aracınızı yurtdışına çıkarmadınız diye sorun yaşarsınız.

VEKALET ALIN
Başkasına ait araçla seyahat edenlerin mutlaka ADAC, konsolosluk veya noterden tasdikli vekalet almaları zorunlu. İpsala’da konuştuğumuz gümrük memuru Ömer Mert şöyle dedi: “Bazı vatandaşlar kendi şirketi üzerine kayıtlı araçla geliyor ve ‘şirket benim, daha ne vekaleti istiyorsunuz’ diyor. Şirket kendinin de olsa, vekalet getirmek zorunda. Böylece ne biz zor durumda kalırız ne de vatandaş.”

ALTI KAPI
Avrupa’dan gidenler Türkiye’ye altı kapıdan giriş ve çıkış yapabilir. Bulgaristan sınırındaki kapılar: Kapıkule, Hamzabeyli ve Dereköy. Yunanistan sınırındaki kapılar: İpsala, Pazarkule ve Uzunköprü.

KGS ALMAYI UNUTMAYIN
Türkiye’ye girdikten sonra otobanı kullanmak ve Boğaz Köprüleri’nden geçmek için mutlaka Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) denilen kart almak gerekiyor. KGS kartını otobana veya köprüye girmeden önce KGS Kart Satış Dolum tabelası yazan peronlardan alabilirsiniz. Kart almadan geçiş yapanları radar çekiyor ve polis durduruyor. Bu kartları Almanya’da Ziraat Bankası şubelerinden de temin etmek mümkün. Burdaki fiyatı 30 Euro. Türkiye’de ise 50 lira.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!