Giriş çıkış sorgusu

Güncelleme Tarihi:

Giriş çıkış sorgusu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2011 20:01

Yabancılar daireleri, pasaportunu yenileyen Türklerin yeni pasaportuna oturum damgası vurmak için Türkiye'ye yapılan giriş ve çıkışların listesini istiyor. Avukat Ünal Zeran, "Yabancılar dairelerinin amacı, altı aydan fazla Türkiye'de kalanları, devlet yardımı almalarına rağmen izinsiz Türkiye'ye gidenleri tespit etmek" dedi.

Haberin Devamı

Almahya'da yabancılar daireleri, pasaportlarını yeniledikten sonra yeni pasaportlarına oturum almak isteyen Türk vatandaşlarından artan bir sıklıkla Türkiye'ye giriş-çıkış listesi talep ediyor. Yabancılar ve Avrupa hukuku uzmanı Hamburglu avukat Ünal Zeran, Türkiye'nin pasaportları yenilemesiyle bu vakaların arttığını belirterek, “Daha önce bu liste sadece nadiren şüpheli durumlarda, örneğin sıkça pasaportunu kaybedenlerden istenirdi. Şimdi standart bir uygulama haline getirilmek isteniyor. Hedef Türkiye'de altı aydan fazla kalanları, devlet yardımı almalarına rağmen izinsiz Türkiye'ye gidenleri tespit edip, sınırdışı işlemi başlatmak” dedi.

1992'DEN BUYANA İŞLENİYOR
Yabancılar dairelerinde yeni pasaportlarına oturum damgası almak için Türk vatandaşlarından Türkiye'ye giriş-çıkış listelerin istendiğini belirten Ünal Zeran, verilen bilgilendirme notunda bu listeyi kişinin “Başkonsolosluklar üzeri veya direk Ankara-Dikmen'deki Emniyet Genel Müdürlüğü Pasaport Bilgisayar Bürosu'ndan” alabileceğinin de açıklandığını söyledi. Bilgilendirme notunda her Türk vatandaşının Türkiye'ye giriş ve çıkışlarının listesinin 1992'den bu yana Emniyet Müdürülüğü tarafından bilgisayara işlendiği ve talep üzerine kişiye verildiği de özellikle vurgulanıyor.

YENİ İMKAN DOĞDU
Avukat Ünal Zeran, bilgilendirme notunda Alman yabancılar dairelerinin bu giriş-çıkış listelerini kişinin yılda 6 aydan fazla Türkiye'de kalıp kalmadığını tespit için kullanıldığının açık ve net şekilde belirtildiğini söyledi. Avukat Zeran, “Türkiye'nin bir süre önce yeni pasaport uygulamasına geçmesiyle yabancılar daireleri sadece şüphe üzerine değil, sistematik bir şekilde kimin altı aydan fazla Türkiye'de kalıp kalmadığını tespit etme imkanı yakaladılar” diye konuştu.

HUKUKİ AÇIDAN TARTIŞMALI
İnsanların altı aydan fazla Türkiye'de kaldığını tespit etmek için Almanya'nın Türk makamları tarafından toplanan bilgileri talep etmelerinin hukuki açıdan son derece tartışılır olduğunu ifade eden Ünal Zeran, “Türkiye'de ne yazık ki şahsi bilgilerin korunması yönündeki yasalar az gelişmiş. Örneğin Almanya'nın benzer durumda vatandaşları hakkında böyle listeleri başka ülkelerin makamlarına vereceğini hiç sanmıyorum. Tahmin ettiğim gibi liste talebi standart uygulamaya dönüştürülse, bilerek veya bilmeden altı aydan fazla Türkiye'de kalan vatandaşlar Almanya'daki tüm hakları kaybedip, sınır dışı edilmekle karşı karşıya kalırlar” dedi.

MUTLAKA İZİN ALIN
Zeran, yurttaşlarımıza Türkiye'de altı aydan fazla kalmak istediklerinde mutlaka yabancılar dairesine bunu bildirip izin almaları tavsiye etti. Alman yabancılar dairelerinin Türkiye'deki makamlardan elde edinilen şahsi bilgilerle Almanya'da yaşayan Türkler hakkında hukuki işlem başlatması yıllar önce yaşanan Merkez Bankası skandalını akıllara getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!