Giffey’den CDU ile koalisyon sinyali

Güncelleme Tarihi:

Giffey’den CDU ile koalisyon sinyali
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2023 12:31

Berlin’de yapılan seçimlerin ardından partiler arası ilk tur görüşmeler tamamlandı. CDU’nun 10 puan gerisinde kalarak ikinci parti olan SPD, CDU ile koalisyon sinyali verdi.

Haberin Devamı

SPD’li Berlin Eyalet Başbakanı Franziska Giffey’in, CDU ile koalisyon kurmak istediği ve bu yönde parti yönetimine tavsiyede bulunacağı iddia edildi. Giffey’in bu yöndeki isteği, CDU ve Yeşiller arasında devam eden istikşafi görüşmeler sırasında basına yansıdı. CDU eyalet parti lideri Kai Wegner ise “Elbette şimdi SPD’nin eyalet yönetim toplantısını bekliyoruz, bunu değerlendireceğiz ve ardından perşembe günü komitelerimizde bir karar vereceğiz” dedi. Şu anda SPD ile koalisyon hükümetinde yer alan Yeşiller’in ise medyada çıkan haberlere temkinli yaklaştığı ancak rahatsızlık duyduğu belirtildi. Yeşiller Eyalet Eş Başkanı Bettina Jarasch, hayal kırıklığına uğradıkları mesajını verirken, “SPD yönetiminin bu adımı bizi şaşırttı. Ayrıca mevcut koalisyon ortaklarımızla şimdiye kadar yaptığımız görüşmelerin gidişatına ve sonuçlarına da uymuyor” diye konuştu.
RBB internet haber sitesinde, SPD’nin istikşafi görüşmelerde Yeşiller’in bazı taleplerinden memnun olmadığını yazdı. Giffey’in, CDU ile koalisyon sinyalinin, Yeşiller’e bir mesaj olabileceği de ifade edildi. Ancak CDU ve SPD ile bir ittifakın gerçekleşip gerçekleşmeyeceği henüz kesinleşmiş değil. CDU, koalisyon görüşmeleri için kimi tercih edeceğine hafta sonunda karar verecek. İkili koalisyonun gerçekleşmesi durumunda, Berlin’de 22 yıl aradan sonra CDU yeniden iktidara gelmiş olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!