Geri dönüşümlü sanat

Güncelleme Tarihi:

Geri dönüşümlü sanat
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2011 13:13

Sanatçı Türel Süt’ün görme engellilere yönelik ‘Renkleri Hissetmek’ konulu resim sergisi İsviçre, İngiltere, İtalya, Avusturya’dan sonra Almanya’da da sergilendi.

Haberin Devamı

Günlük yaşamda kullanılmayan ürünlerden yarattığı sanat çalışmaları Konstanz’da Quartierzentrum, Treffpunk Peterhausen ve Seniorenzentrum’da sergileniyor. Görme engellilere yönelik hazırladığı “Renkleri Hissetmek” projesi hakkında bilgi veren Türel Süt, müze ve galerilerde sanat eserlerine dokunmanın kesinlikle yasak olduğunu söyledi.

Bu durumun görme engellilerin sanata erişimini neredeyse imkansız hale getirdiğini belirtip şöyle konuştu: “Babam görme engelli. 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi resim bölümünden mezun oldum. Çalışmalarımı görme engelli olan babama bir şekilde hissettirmek istedim. Bunu ancak engellilerin diğer duyularına hitap ederek sağlamak mümkündü.”

İLK KEZ YAŞADILAR
Projede yer alan eserlerinde doğada nesli tükenen hayvanları konu ettiğini söyleyen Süt, “Resmin yanında kabartmalı paneller yer alıyor. Engelliler panellere dokunurken, aynı anda kulaklıklar aracılığıyla Türkçe, İngilizce, Almanca ve İtalyanca çalışmanın ebatları, renkleri hakkında bilgi alıyor. Teknolojinin olanakları kullanılarak resimde kullanılan renkler, görme engelli kişiye farklı koku ve ısı değişimiyle de ‘hissettiriliyor’. Örneğin, yeşil renklerde taze kesilmiş çimen kokusu hissedilirken, güneş sarısı ise ısının artmasıyla algılanabiliyor. Kutup ayısında soğukluk, yanan ormanda sıcaklık veriliyor. Sergimize katılan görme engelliler tüm hayatları boyunca böyle bir deneyim yaşamadıklarını söylüyor” diye konuştu.

KULLANILMAYAN MALZEMEDEN
GERİYE dönüşümlü sanat projesi önümüzdeki günlerde İtalya’da sergilenecek olan Türel Süt, proje hakkında şu bilgileri verdi: “Bu proje çerçevesinde günlük kullanılmayan malzemelerden sanat üretiyoruz. Bunlar arasında müzik kasetleri, paket kurdeleleri, gazoz kapakları, eski CD, deri kumaş parçaları yer alıyor. Hem yaratıcılığımızı kullanıyor, hem de eski malzemeleri değerlendiriyoruz. Çevreci yaklaşım var. İnsanların büyük ilgisini çekiyor. Sanatçı çok yönlü olmalı ve kendini geliştirmeli. Sanata plastik sanat olarak bakıyorum. Sadece kağıt, kalem, boyanın ötesinde neler yapabileceğimi düşünürüm.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!