Güncelleme Tarihi:
Almanya’da Göttingen Üniversitesi, antibiyotik kullanımı konusunda bir araştırma yaptı. Doktorların gereksiz yere hastalarına antibiyotik yazdığını ortaya çıkaran araştırma, doktorların solunum yolları rahatsızlıklarında çok sık antibiyotiğe başvurduklarını gösterdi.
Faydası kısıtlı ve yan etkileri fazla olmasına rağmen, doktorların yüzde 80’inin bakteriye dayalı enfeksiyon içermeyen hastalıklara da antibiyotik yazması, araştırmayı yapan doktorları kızdırdı. Göttingen Üniversitesi bünyesindeki Avrupa Genel Tıp Araştırma Ağı Başkanı Eva Hummers- Praedier, “Gerekli olmadığı sürece antibiyotik kullanımından uzak durulması gerekiyor” dedi.
Hummers-Praedier, bakteriyel olmayan bronşit rahatsızlıklarında dinlenmek veye nemli havada yürümenin antibiyotik kullanmaktan çok daha faydalı olduğunu söyledi. Münihli Türk doktor Necdet Bulut, doktorların antibiyotik kullanımında dikkatli olduklarını söyledi. Dr. Bulut, “Antibiyotikler bakteriyel enfeksiyon hastalıklarında kullanılan ilaçlardır. Enfeksiyon hastalıkları genellikle virüs, bakteri ve parazitlerden kaynaklanır. İsabetli tedavi yapabilmek için önce hastalığın tespit edilmesi gerekir. Laboratuvar tespitlerinde enfeksiyonun bakterilerden kaynaklandığı kesinleşirse, mutlaka antibiyotik kullanılmalı. Doktorlar genellikle doğal bitkisel ilaçlarla tedaviye yardımcı olmaya çalışıyor” dedi.