‘Georg Büchner Ödülü’ Emine Sevgi Özdamar’ın

Güncelleme Tarihi:

‘Georg Büchner Ödülü’ Emine Sevgi Özdamar’ın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2022 15:46

Darmstadt merkezli Alman Dil ve Şiir Akademisi, 2022 Georg Büchner Ödülü’nün yazar Emine Sevgi Özdamar’a verileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

EMİNE Sevgi Özdamar, 1951 yılından beri verilen prestijli edebiyat ödülünü alacak olan 12. kadın edebiyatçı oldu. Jüri ödülü takdim gerekçesinde, “Alman Dil ve Şiir Akademisi Emine Sevgi Özdamar ile, Alman dili ve edebiyatının yeni ufuklar, temalar ve son derece şiirsel bir ses borçlu olduğu seçkin bir yazarı onurlandırıyor” dedi. 10 Ağustos 1946’da Malatya’da doğan yazar, oyuncu, tiyatro yönetmeni Özdamar, 1965 yılında ilk kez Batı Berlin’e geldi. 1980’lerde Almanya’da yazmaya başladı. 30 yılı aşkın süredir romanları, öyküleri ve oyunlarıyla Almanca edebiyat dünyasını zenginleştiriyor. Özdamar, Türkiye’de ve Berlin’de yaşıyor.

ESERLERİ OLUMLU ELEŞTİRİLER ALDI
En bilinen romanlarından ‘Hayat bir kervansaraydır: İki kapısı vardır, birinden girdim, diğerinden çıktım’, ‘Haliç’ten Köprü’ (1998) ve ‘Dünyaya Bakan Garip Yıldızlar’ (2003) romanları gibi, otobiyografidir. Her üç roman da edebi kaliteleri nedeniyle son derece olumlu eleştiriler aldı. 2021’de yayımlanan en son çalışması ‘Gölgelerle Sınırlandırılmış Bir Alan’ da Leipzig Kitap Fuarı Ödülü’ne aday gösterildi, son derece olumlu eleştiriler aldı. Kültürden Sorumlu Devlet Bakanı Claudia Roth: “Emine Sevgi Özdamar’a Alman ve Türk kültürü arasındaki diyaloğa katılmamızı sağlayan büyük bir edebiyat borçluyuz. Bu birliktelik, tüm yönleriyle tarihimizin bir parçası haline geldi” sözleriyle Özdamar’ın eserlerini değerlendirdi.

Haberin Devamı

ÖDÜL 50 BİN EURO DEĞERİNDE
Alman Dil ve Şiir Akademisi, 1951’den beri Almanca yazan yazarlara ödül veriyor. Ödül alanlar arasında Max Frisch (1958), Günter Grass (1965) ve Heinrich Böll (1967) ve son olarak Terézia Mora, Lukas Bärfuss, Elke Erb ve Clemens J. Setz yer alıyor. 5 Kasım’da Darmstadt’taki Staatstheater’da Özdamar’a takdim edilecek 50 bin Euro değerindeki ödül Alman edebiyatının en prestijli ödüllerinden.
Pek çok ödüle layık görülen yazar, kasım ayında ayrıca Mannheim şehrinden Schiller Ödülü’nü de alacak. Takdim konuşmasını Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier yapacak.

BAKMADAN GEÇME!