Güncelleme Tarihi:
İspanya'da hükümetin çıkardığı iş reformuna karşı genel greve gidilirken, sendikalar "tartışmasız bir başarı" elde ettiklerini, hükümet kanadı ise "herşeyin normal seyrinde" olduğunu savundu.
Ülkenin iki büyük sendikası CC.OO. ve UGT'nin genel sekreterleri düzenledikleri basın toplantısında, genel grevin en çok, yüzde 97'ye varan katılımın olduğu endüstri ve inşaat sektörlerinde hissedildiğini söyledi. Sendikaların verdikleri bilgilerde ayrıca, genel greve en az katılımın yüzde 57 ile kamu sektörü ve yüzde 40 ile özel sağlık ve bankacılık sektörlerinde olduğu kaydedildi. Ulaşım sektöründe greve katılanların oranının yüzde 90'a ulaştığı ve genel anlamda ülke çapında yüzde 77 oranında bir katılımdan söz edilebileceği ifade edildi. Sendika liderleri,
"Aynı yöne doğru kürek çekmek için bir uzlaşma aramak gerekir. Hükümet, özür olarak Brüksel'i göstermesin. Bu AB'nin yaptırımı değil. Hükümet, yönünü değiştirip, sosyal örgütlerle diyaloğa geçmek için yarın mükemmel bir fırsata sahip. Hükümet, hep sosyal diyalogdan söz ediyor ama bunu hiç yapmıyor" şeklinde konuştular. Diyaloğa geçmesi ve iş reformunda değişiklik yapması için hükümete 1 Mayıs tarihine kadar süre veren sendikalar, "anlaşma olmazsa tepkimiz artacak" uyarısında bulundu.
-Hükümet, reformlarda değişiklik öngörmüyor-
Bu arada hükümet kanadından yapılan açıklamalarda ise genel grevin "normal ve sakin" geçtiği vurgulanarak, farklı rakamlar verildi. İçişleri Bakanlığı, 2010 yılında yapılan bir önceki genel greve oranla şu anda katılımın çok daha az olduğunu, kamu sektöründe sadece yüzde 7'lik bir katılımdan söz edilebileceğini duyurdu. Sendikaların diyalog ve iş reformunda değişiklik çağrılarına ise hükümetin olumlu bakmadığı gözlendi.
Basına yapılan açıklamalarda, Sosyal Güvenlik ve İstihdam Bakanı Fatima Banez, "Hükümetin reform ajandası durmayacak ve iş reformunun ana hatları değişmeyecek", Adalet Bakanı Alberto Ruiz Gallardon, "Genel grev, soruna çözüm getirmiyor. Hükümet, işsizlik oranını düşürmek için başlattığı kurumsal reformları tamamlamak zorunda" ifadelerini kullandı. Öte yandan İspanya İşadamları Konfederasyonu (CEOE)Başkanı Juan Rosell, basına yaptığı açıklamada, en çok İspanya'nın yurt dışındaki imajından endişe duyduğunu dile getirdi.
Rosell, "İspanya zor ve karışık bir dönemde ve bu tüm çalışanları aynı yola sokuyor. Daha az protesto ve demagoji, daha çok ciddi ve yapıcı öneriler gerekiyor. Uygulamaya geçilmesi gereken reformlar herkese pahalıya mal olacak, 2012 zor bir yıl olacak" değerlendirmesini yaptı. En az 58 kişinin gözaltına alındığı, 6'sı polis 9 kişinin hafif yaralandığı genel grevde, özellikle Katalonya, Bask ve Valencia bölgelerinde sorunlar yaşandığı belirtildi.
Sabah erken saatlerde bazı yolların kesildiği Barcelona'da, turistik bir mekan olan "Kutsal Aile Tapınağı" önüne bırakılan sahte bomba paketinin kısa süreli paniğe sebep olması ve kentin merkezindeki La Rambla sokağındaki bir bingo salonuna giren bir kişinin 2 bin euro alıp kaçması gibi olaylar da yaşandı. Öte yandan grevin, mağazaları, süpermarketleri, pazar yerlerini, restoran, kafeterya, bar türü yerleri etkilemediği görüldü.