Gençlik daireleri, aile ve çocukları mağdur ediyor

Güncelleme Tarihi:

Gençlik daireleri, aile ve çocukları mağdur ediyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2014 12:15

Almanya’da yetim ve zor şartlarda yaşayan çocukların bakımı ve topluma kazandırılması için çalışan gençlik daireleri (Jugendamt) personel ve bütçe eksikliği yaşıyor. Bunun yanı sıra yasal düzenlemelerin takibinden dolayı anne-baba ve çocuklar mağdur oluyor.

Haberin Devamı

Bu konuya geniş yer veren Süddetsche Zeitung (SZ) gazetesi, zor kararlar vermek durumunda olan gençlik dairelerinin aceleci davranmaları halinde ailelerin mağdur edildiğini, geç kalmaları durumunda ise çocukların hayatlarının mahvolduğunu yazdı.

Çocukların sağlık ve gelişim durumlarını kontrol etme konusunda şu anki personel kapasitesinden dolayı yeterince başarılı olunamadığını yazan gazete, bu kurumlar ve mahkemeler arasındaki davaların sonuçlarının ise tamamen şans eseri olduğunu savundu.

Haberde, gençlik dairelerinin, velilerden çocuklarının velayet hakkını ‘davranış bozukluğu’ ya da ‘anne-babaya bağımlı’ gibi gerekçelerle aldığı kaydedildi. Ancak mahkemeler, çocukların sadece sağlık ve gelişimlerinin ciddi tehlike altında olduğunda çocuğun velayet hakkının alınabileceğini belirtiyorlar.

Uzmanlar sorunun yeterince bütçe ayrılmamasından, aşırı talep olmasından, eksik kontrol ve eğitimden kaynaklandığını savunuyor. Aile hukuku, çocuk koruma yasası, bakım hukuku, eğitim hukuku ve dokümantasyon şartı gibi uygulamaların gençlik dairesi çalışanlarının zamanını harcadığını ileri süren uzmanlar, buna ek olarak bazı eyaletlerde bütçe kısıtlamasına gidilmesinin sorunu daha da artırdığını söylüyor.

GENÇLİK DAİRELERİNİN DENETLENMESİ GEREKİYOR

Bunun ötesinde gençlik dairelerinin çalışmalarının uzmanlarca denetlenmesinin gerektiği de bir diğer konu. Hali hazırda gençlik dairelerine eyalet gençlik daireleri hukuk denetimi yapıp sadece tavsiyelerde bulunabiliyor.

Bu kurumların mutlaka denetlenmesi gerektiğini savunan avukat Lore Maria Pesche-Gutzeit, çocuğun velayet hakkının veliden alınmasının genelde kişisel tahminlere ve şüphelere dayandığının altını çizdi.

Bazı kişilerin çok farklı şikayetleri üzerine gençlik dairelerinin çocuklara el koyduğu ve aile ile görüşmesine yasak koyduğunu hatırlatan gazete, ailelerin çocuklarını her zaman görme hakkı olduğunu ve gençlik dairesinin bu hakkı kısıtlayamayacağını vurguladı.

Gazetenin dikkat çektiği diğer konular ise, gençlik dairelerini sadece mahkemelerin kontrol etmesi, gençlik dairelerinin ciddi tehlike anlarında çocuğa geçici olarak el koyabilmesi ve aileden velayet hakkının sadece aile mahkemelerince veliden alınabilmesi. Gazete, davaların uzun sürmesi halinde çocuğun uzun müddet anne-babasından uzak kaldığını da ekledi.

Gençlik daireleri tarafından alınan ailelerle ilgilenen uzmanlardan biri de Ender Beyhan. Zaman’a konuşan Beyhan, dairelerde personel eksikliği olduğunu fark ettiğini ve kurumların çocukları almadan önce aile içi destek muayene yapmadan kısa yoldan alıp bir yere yerleştirmeye çalıştığını savundu. Bu kurumların mutlaka kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizen Beyhan, bir çocuk alındıktan sonra aile hakkında hazırlanacak bilirkişi raporunun bile altı aydan fazla sürdüğünü ve çocukların mağdur olduklarını anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!