Gençler mücadelede kararlı

Güncelleme Tarihi:

Gençler mücadelede kararlı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2011 13:57

İspanya’nın Madrid ve Barcelona başta olmak üzere çok sayıda büyük kentinde 15 Mayıs’ta gençlerin "gerçek demokrasi" için başlattığı gösteriler, yasağa rağmen devam ediyor.

Haberin Devamı

"Hemen Gerçek Demokrasi" adlı sivil toplum örgütünün internetteki Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım siteleri vasıtasıyla yaptığı çağrılar büyük yankı uyandırırken, yüzlerce genç, iş saatlerine göre dönüşümlü olarak meydanlarda toplanıyor.

Gösterilerin en büyüğü ve en fazla ses getireni başkent Madrid’in merkezindeki ünlü Sol Meydanı’nda gerçekleşiyor. Meydanı tamamen işgal eden, duvarlara, metro girişlerine ve anıtlara protesto içerikli yazılar asan gençler, Sol Meydanı anlamına gelen "Plaza Sol"un ismini de "Plaza Sol(ucion)", yani "Çözüm Meydanı" olarak değiştirdi. Kurdukları brandaların altında battaniyelerle ve uyku tulumlarıyla sabahlayan gençler, sabah ve akşam saat 8’de o sırada meydanda olan kalabalıkla toplantı yaparak, gösterilerin sürüp sürmeyeceğine kalabalıktan gelen cevaba göre karar veriyor.

Gösteri yapan grupların sözcüleri tarafından bugüne kadar yapılan açıklamalarda, yerel seçimlerin düzenlendiği 22 Mayıs Pazar gününe kadar protestoların süreceği, bu tarihten sonra yeni bir karar alınacağı bildirildi. Madrid’deki Seçim Kurulu, dün, Sol Meydanı’ndaki işgalin yasa dışı olduğuna karar vererek yasaklanmasını istese de, meydana gelen çok sayıda polis aracı birkaç saat bekledikten sonra İçişleri Bakanlığı’ndan gelen talimat üzerine geri döndü.

Herhangi bir siyasi partiye, derneğe veya örgüte bağlı olmadıklarını özenle göstermeye çalışan gençler, meydanda kendi kurallarını dikkatlice uyguluyor. Alkol tüketmenin veya her ne sebepten olursa olsun en ufak bir şiddet göstermenin yasak olduğu, meydanda asılan "Şiddete geldiysen evinde kal" veya "Protesto için alkol almana gerek yok" şeklinde pankartlarla belirtiliyor.

Meydanda toplanan gençlerin yiyecek ve içecek ihtiyaçları da yapılan yardımlardan karşılanıyor. Her gün gereksinimler listesi asılırken, bağış yapılması isteniyor. Burada görev yapan gönüllüler de oluşturulan saat ve görev çizelgesine adını ekleyerek sorumluluk alıyor. Sol Meydanı’nda her köşede toplanan küçük kalabalıklar, kendi aralarında ülkenin siyasi, ekonomik ve sosyal sorunlarını tartışırken, öneriler ortaya atıyor ve sorulara cevap bulmaya çalışıyor. Çoğunluğu genç olsa da her yaştan kadın ve erkek, bu tartışmalara katılıyor ya da konuşulanlara kulak misafiri oluyor.

Tartışılan konuların başında, küçük partilere fazla söz hakkı vermeyen ülkedeki seçim sistemi, bankacılık sistemi ve işsizlik sorunları geliyor. Bu arada, meydandaki gençler, "aslında herkesin mevcut sistemden az ya da çok yakındığını" dile getiriyorlar. Gösterilerin 15 Mayıs’ta başlamasından dolayı basın tarafından "15 Mayıs Hareketi" olarak da adlandırılan eylemlerde sözcü olarak görev yapan 30 yaşındaki Bruno Correa, "mevcut düzen değişmedikçe eylemlerine devam edeceklerini, polis tarafından meydanlardan çıkartılsalar da geri döneceklerini" söyledi.

Madrid’deki protestoların Arap ülkelerinde başlayan halk isyanlarından farkıyla ilgili bir soruya ise garsonluk yapan Correa adlı genç, "Arap ülkelerinde yaşananlarla burada yaşananlar politik, kültürel ve sosyal açıdan farklı şeyler. Ortak olduğumuz nokta demokrasinin sadece kağıt üzerinde geçerli olmasından artık bıkmış olmamız. Çünkü sadece yüksektekiler demokrasinin nimetlerinden yararlanıyor" dedi. Twitter ve Facebook’taki mesajları toplayan Pablo ve Jon da, "Bu eylemlerin arkasında kimse yok, vatandaşlar var, insan var" görüşünü sürekli yinelerken, sosyal paylaşım sitelerinden çoğu destek veren, günde yaklaşık 10 bin mesaj aldıklarını ifade etti.

Öte yandan, gösterici gençlerin eleştiri oklarını yönelttiği gerek iktidardaki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE), gerekse ana muhalefetteki Halk Partisi (PP), şimdilik protestoları "demokratik hak" olarak değerlendirerek karşı çıkmıyor. Sağ görüşlü basın ise bu gençlerin başında olanların radikal sol görüşlü gruplar olduğunu ve birçoğunun geçmişte şiddet olaylarına karıştığını iddia ediyor.

22 Mayıs’taki yerel seçimlerden bir gün önce, siyasi partilere propaganda yasağının olduğu Cumartesi günü için "Hemen Gerçek Demokrasi" örgütü tarafından yapılan büyük kentlerde yürüyüş çağrısı ise "meydan okuma" olarak değerlendiriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!