Güncelleme Tarihi:
RHEIN-Neckar Sanayi ve Ticaret Odası’nın (IHK) yılsonu resepsiyonu Rosengarten Kongre Merkezi’nde yapıldı.
Almanya ve Rhein-Neckar Metropol Bölgesi’ndeki ekonomik durum hakkında bir konuşma yapan IHK Rhein-Neckar Başkanı Dr. Gerhard Vogel, siyasilerin programlarının, gençlerin yüzde 50’sinin üniversite eğitimi alması yönünde olduğunu, ancak bu durumun, İspanya’da olduğu gibi yüksek oranda akademisyen işsizler yaratacağını belirtti ve şunları söyledi:
“Dual eğitim (işyeri ve okul birlikte) sistemiyle gençler önce bir meslek sahibi olmalı. Bu eğitim, gençlerin üniversiteye gitmeleri için bir çıkmaz sokak değil. Meslek eğitimini tamamladıktan sonra isteyen gençler üniversiteye devam edebilirler. Ailelere çocuklarının kariyerlerini meslek eğitimi ile başlatmasını tavsiye ederim."
27 AB ülkesi içinde, gençler arasındaki en düşük işsizlik oranının yüzde 7,9’la Almanya’da olduğunu belirten Dr. Vogel, bu oranın İtalya ve Portekiz’de yüzde 33, İspanya’da yüzde 54, Yunanistan’da ise yüzde 56 olduğunu söyledi.
İşadamları gençlere eğitim şansı vermeli
Yılsonu resepsiyonundan önce gerçekleştirilen IHK Genel Kurulu’nda bir konuşma yapan Baktat Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve IHK Genel Kurul üyesi Mustafa Baklan da, kalifiye eleman sorununa değindi ve şunları aktardı:
“Türk işadamlarının da desteğiyle bu eksikliği giderme yoluna gidilebilir. Rhein-Neckar Sanayi ve Ticaret Odası’nın 70 bin üyesi var. Bunların içinde bin 600’ü küçük işletme, 200'ü limited şirket ve 2'si anonim şirket olmak üzere bin 802’si Türk işverenler. Bunlara Alman vatandaşlığına geçen Türkiye kökenlileri de eklersek ciddi bir potansiyelin oluştuğunu görürüz. IHK üyesi işadamları, not ortalamaları çok iyi olmayan gençlere meslek eğitimi şansı verebilirler. Bu gençlerimiz böylece topluma kazandırılabilir."