Gelin polis olun

Güncelleme Tarihi:

Gelin polis olun
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2009 10:19

Hessen Eyaleti İçişleri Volker Bouffier, Türk gençlerini eyalet polis teşkilatına kazandırmak için "Gelin polis olun" çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Hessen Eyaleti İçişleri Bakanı Volker Bouffier gazetemiz Hürriyet işbirliği ile Hessen Polis Teşkilatı'nın Türk gençlerini polis teşkilatına kazandırma projesi için Hürriyet'e teşekkür etti. Üst düzey polis yetkilileri ile ziyareti sırasında konuşan Bouffier, "Daha fazla Türk gencini aramızda görmek istiyoruz. Buna ihtiyacımız var" dedi. Türklerin Almanya'da yaşayan göçmenler arasında en büyük göçmen kitleyi oluşturduğuna işaret eden bakan, "Bu yüzden özellikle Türklerin polis teşkilatına girmelerini istiyoruz.

Geçtiğimiz yıl eyaletimizde polis teşkilatına görev yapan göçmen kökenlilerin oranı yüzde 12 oldu. Eyaletimizde yabancı pasaportlu 100 polis görev yapıyor. Bunlar arasında Türklerin sayısı 40. Göçmen kökenli polislerin sayısı ise 200. Göçmen kökenli polisler arasında Türk kökenlilerin sayısı ise 30. Ancak biz bünyemize çok daha fazla Türk ve Türk kökenliyi kazanmayı arzuluyoruz. Polis teşkilatımızda göçmen kökenlilerin oranını önümüzdeki beş yıl içinde yüzde 20'ye çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Polis teşkilatında göçmenlerin yer alması ile birlikte farklı kültür ve değerlere sahip insanların daha iyi anlaşılabileceğine ve kriminal olaylarla daha iyi mücadele edilebileceğine inandığını belirten bakan, "Biz polisi vatandaşın partneri olarak algılıyoruz. Vatandaşa daha iyi hizmet verebilmek için vatandaşlarımızı, hemşerilerimizi daha iyi anlamak istiyoruz. Bu yüzden aramızda daha fazla Türk ve Türk kökenliyi görmeyi arzuluyoruz" dedi. Polis teşkilatına girebilmek için Hessen eyaletinde yaşayanların lise mezunu olmaları gereğini vurgulayan bakan, polis mesleğinin gelirinin iyi olduğunu, eğitim görenlerin ilk günden itibaren desteklendiklerine vurgu yaptı.

Bakan Boufier, Türklerin polis mesleğine girmeleri ile birlikte Türk gençlerinin karıştıkları suçlarda azalma olacağını belirterek, "Polislerin gençlerle anadillerinde konuşmaları onların bilgilendirilmesi ve kendilerini bu toplumdan görmelerini sağlayacağından suç oranında kesinlikle azalma olacağına inanıyorum" dedi. Bakan Bouffier Hessen Eyaleti genelinde 1994 yılından bu yana yabancı pasaportluların polis teşkilatına alındığını hatırlatarak, "Maalesef bu bilinmiyor. Göçmen kökenli gençler geldikleri memleketlerde polis ile olumsuz tecrübelerinden dolayı polis mesleğinden uzak duruyor.

Hürriyet ile işbirliği sayesinde daha fazla Türk hemşerilerimizi polis teşkilatına kazandıracağımıza inanıyorum. Türkler için polis olma şartı, aynen Avrupa Birliği vatandaşları ve Almanlar için aranan özelliklerin aynısı" dedi.
Bakanının Hürriyet ziyaretinde Güney Hessen Polis Teşkilatı Başkanı Dölger Gosbert, Hessen Eyaleti Kriminal Dairesi yetkilisi Wenz Achim yanı sıra 20 üzerinde üst düzey yetkili katıldı.
Başarıyı artırır

DMG Genel Müdürü Sevda Boduroğlu Hessen Eyaleti'nde Türk pasaportluların polis olabilmelerinin önemine dikkat çekti. Bu imkanın, mesleki perspektifin yeterince bilinmediğine vurgu yapan Boduroğlu, "Biz yayınlarımızla ulaştığımız insanlarımızı bu konu ile ilgili olarak bilgilendirmeye hazırız" dedi. Sevda Boduroğlu sözlerine şöyle devam etti:

"Polis teşkilatında yabancı kökenli memurların görev alması suçların önlenmesi, suçla mücadele açısından çok önemli. Türk kökenli polis memurların bu konuda çok gerekli olduğu görüşünü paylaşıyoruz. Soruşturmaların takibatında Türk toplumunu tanıyan, Türkçe bilen polisler bir avantaj. Türk gelenek ve göreneklerini bilen Türk kökenli bir polis Alman meslektaşlarını camiye girerken nasıl davranılması gerektiği konusunda uyarılarda bulunabilir.

Bunu gören Türklerin bu jestin farkına varacaklarından emin olabilirsiniz. Polisin daha başarılı olabilmesi için saflarındaki gerçek başkomiser Sinan Toprak'ların, Semir Gerkan'ların ve Cenk Batu'ların sayısının artması gerekiyor. Bunun için elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Almanya'nın bir, 'Göç ülkesi' olduğu gerçeğini artık makul düşünen herkes kabul ediyor. Toplumsal yaşama bu zaten yansıyor. Aynı durumun devlet örgütlenmesine de yansıması gerekiyor.

En iyimser koşullarla bunun onlarca yıl alabileceğini tahmin edebiliyoruz. Ancak sayıları az da olsa devletin görevlisi olarak göçmenler, Türk kökenli gençlerin varlığı ve hem Alman toplumu, hem de göçmenler için hep görünür durumda olması, işte bu onlarca yıllık sürecin sağlıklı gelişimini sağlayacaktır. Devlet görevlisi Türklerin varlığı göçmenlerin kendilerini burada evlerinde hissetmeleri açısından çok önemli. Hele de bu insanlar görevlerini üniformayla yerine getiriyorlarsa."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!