Güncelleme Tarihi:
Yani Berlin’e Hükümet eden Belediye Başkanı olarak bilinen Eyalet Başbakanı Yardımcısı.
Türkiye’de Gümüşhane’ye bağlı Kelkit İlçesi’nde doğdu.Henüz 3 yaşındayken 1970 yılında annesiyle birlikte Berlin’de çalışan babasının yanına geldi.Liseyi Türklerin yoğun olarak yaşadığı Berlin’in Neukölln İlçesi’nde bitirdi. Berlin Teknik Üniversitesi’nde Ekonomi Matematiği okudu.
Üniversiteyi bitirdikten sonra uzun süre bir bankada çalıştı.1991 yılında Sosyal Demokrat Parti’ye (SPD) üye oldu.
1995-1999 yılları arasında Schöneberg Belediyesi encümen üyeliği ve SPD meclis grubu başkan yardımcılığı yaptı.
2001 yılında yapılan Berlin Eyalet Parlamentosu seçimlerinde kendi seçim bölgesinde toplam oyların yüzde 39.6’sını alarak tüm rakiplerini geride bırakıp direkt olarak milletvekili seçildi.
2004 yılında SPD Tempelhof-Schöneberg İlçe Teşkilatı Başkanlığına getirildi.2006 yılında yapılan Berlin Eyalet Parlamentosu seçimlerinde kendi seçim bölgesinde toplam oyların yüzde 41.2’sini alarak yeniden milletvekili seçildi.Bu SPD’li adaylar arasında alınan en yüksek oy oranıydı.
2006-2011 yılları arasında Berlin Eyalet Parlamentosu SPD Meclis Grubu Başkan Yardımcısı olarak görev aldı. 2011 yılında yapılan seçimlerde yine toplam oyların yüzde 33.7’sini alarak direkt olarak parlamentoya girdi.
*
2011 yılındaki seçimlerden sonra SPD ile Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) büyük koalisyon hükümeti oluşturmak için masaya oturdu.
Görüşmelere SPD kanadından Dilek Kolat da katıldı.Ortaklar uzlaşmaya vardıktan sonra sıra senatörlerin belirlenmesine geldi.
Dilek Kolat, senatör olacağı yönünde sinyaller geldiğini, bu yüzden kendisi için bunun çok büyük bir sürpriz olmadığını söylüyor.
Ama yine de “Berlin’e Hükümet eden Belediye Başkanı Klaus Wowereit telefonla arayıp, ‘Senatör olmak ister misin?’ diye soruncaya kadar tabii heyecan vardı” diyor.
Tabii kendisinin böyle bir göreve layık görülmesine hem çok sevindiğini hem de bu görevi çok değerli bulduğunu da söylüyor.Kendisine neler hissettiğini ve hedefinin neler olduğunu sormuştum o günlerde.
“Zor bir görev alanı. İş önemli bir konu. Almanya genelinde işsizlik önemli bir sorun. Tabii Berlin için de. Uyum da öyle. İnsanların uyum sağlaması ve uyum göstermesi bekleniyor hep. Bu tabii ki, çok önemli. Ama uyum neye bağlı? Uyum insanların istihdama katılımına da bağlı. İşsiz bir insan toplumsal yaşama uyum sağlamakta zorlanır. İşi olanlar ise daha kolay uyum sağlarlar. Yani bir yerde uyumun yolu işten, çalışmaktan geçer. İşte bu yüzden Berlin’de işsiz sayısının azaltılması, yani işsizliğin üstesinden gelinmesi için yoğun çaba göstereceğim. Uyumu eğitime, çalışma hayatına, toplumsal ve kültürel yaşama katılım olarak görüyorum ben. İşte bu yüzden hep birlikte el ele vererek göçmen kökenlilerin de her alanda katılımlarını artırmayı hedefliyorum” demişti.
ÇOCUKLARIN HAZIRLADIĞI AFİŞLE POZ VERDİ
Senatör Dilek Kolat, Berlin de dahil, Almanya’nın çeşitli kesimlerinde çocuklara, kadınlara ve özellikle göçmen kökenlilere dönük şiddet eylemlerine hep sert tepki gösterdi.Eylemlere dikkat çekmek ve Berlinlileri daha hoşgörülü davranmaya davet etmek amacıyla Respekt (Saygı) adı altında düzenlenen etkinliğe tam destek verdi.
Berlin Demokrasi İçin Tavsiyeler Girişimi’nin tarihi Brandenburg Kapısı önünde düzenlediği etkinliğe katıldı. Çocukların hazırladığı ve insanların parmak izlerinden oluşan hoşgörü afişi ile poz verdi. Çocuklarla sohbet ederken, artan şiddet eylemlerine karşı tüm Berlinlilere tepki gösterme çağrısında bulundu.
Vatandaşların şiddete karşı angaje olmasını isteyen Senatör Kolat, şiddetin ancak toplumsal tepkiyle ve hoşgörüden yana olunarak üstesinden gelineceğinin altını çizdi.
ALMANCA, ALMANCA
Dilek Kolat, eğitimde başarının anahtarının Almanca olduğunu savundu hep.
Çocukların okula başlamadan önce yeterli derecede Almanca öğrenmeleri için hükümetin bazı tedbirler aldığını da belirtirken, “Anadil ile Almancanın desteklenmesi hep birbirine rakipmiş gibi algılandı şimdiye kadar. Bu çok saçmadır. Eğitim dalında en önemli konu ve sorun Almancadır. Berlin’de bu alanda önemli adımlar atıldı. Çünkü dil öğrenme okulda değil, okul öncesi başlar. Çocuk yuvalarında, anaokullarında çocukların Almanca öğrenmelerini desteklemek gerekir. Göçmen çocukların yuvaya gönderilmediği ileri sürülmekte. Bu doğru değildir. İstatistiklere bakıldığında, göçmen çocukların yüzde 90’ından fazlasının anaokulu ve çocuk yuvalarına gittiği görülmektedir. Böyle olduğu halde okula başlarken hala yeterli derecede Almanca bilmedikleri de görülmektedir. Berlin’deki çocuk yuvalarında göçmen çocukların Almanca öğrenmeleri için yeni bir eğitim programı uygulanmaya başlandı. Yani çocuklara buralarda Almanca eğitimi de verilmektedir. Eğitimde başarının yolu iyi derecede Almanca bilmekten ve disiplinli çalışmaktan geçer. Biz buna önem veriyoruz” dedi.
HEDEF YÜZDE 10’A DÜŞÜRMEK
Dilek Kolat, hedefinin başkent Berlin’de işsizlik oranını yüzde 13.3’lerden yüzde 10’un altına düşürmek olduğunu söylemişti göreve başladıktan sonra. Nitekim bu alanda başarılı da oldu.İşsizlik oranı bu yıl Haziran ayında yüzde 8.7’ye düşürüldü. Ancak hala 170 bine yakın kişinin işsiz olduğu Berlin’de Çalışma Senatörü Dilek Kolat’ın işinin o kadar da kolay olmadığı da gözden kaçmıyor.
Dilek Kolat, Ahmet Külahçı, kuzeni milli basketbolcu ve basketbol menajeri Mithat Demirel (sağda)