‘Geleceğimizi birlikte şekillendireceğiz’

Güncelleme Tarihi:

‘Geleceğimizi birlikte şekillendireceğiz’
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2023 12:05

Başbakan Scholz başkanlığında Berlin yakınlarında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısına AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de katıldı. FDP ile Yeşiller arasında görüş ayrılığı yaşanan konuların da gündeme geldiği, ama somut bir karar alınmadığı da açıklandı.

Haberin Devamı

BERLİN’e 70 km mesafede Brandenburg eyaletine bağlı Gransee kentinin Meseberg semtindeki Devlet Konuk Evi Meseberg Sarayı’nda ‘değerlendirme toplantısı’ yapmak için Başbakan Olaf Scholz, kabine üyeleriyle bir araya geldi. Pazar günü öğleden sonra başlayan toplantının açılış bölümünde, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de hazır bulundu. Bugün öğleden sonraya kadar devam edecek toplantılarda, sanayide modernleşme, iklim değişikliği, Avrupa’nın rekabet gücünü koruması, yenilenebilir enerjiye yatırım yoluyla Avrupa’nın enerji bağımsızlığı gibi konulara ağırlık verildi. Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaşın etkileri detaylı bir biçimde ele alınırken, AB’nin Ukrayna’ya her türlü destek vermeyi sürdüreceği vurgulandı. Zaman zaman hükümet ortakları Yeşiller ile FDP’li bakanlar arasındaki görüş ayrılıkları nedeniyle tartışmalar yaşandığı da öğrenildi.

Haberin Devamı

PUTİN ÇUVALLADI
Görüşmelerin başlangıç bölümünden sonra AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile ev sahibi konumundaki Şansölye Scholz, ortaklaşa düzenlenen basın toplantısında, şu ana kadar olduğu gibi gelecekte de iş birliğinin artırılarak sürdürülmesinde kararlı olduklarını vurguladılar. Von der Leyen, Putin’in hedefine ulaşamayıp çuvalladığını belirtirken, AB’yi bölüp parçalama fikrinin de suya düştüğünü söyledi. Ukrayna’ya verilen desteğin AB’de dayanışmanın arttığının bir göstergesi olduğuna işaret ederken, “Putin’in umduğu enerji krizi de yaşanmadı. Rus gazına bağımlılık tarih oldu” dedi.

‘Geleceğimizi birlikte şekillendireceğiz’
RUSYA’DAN ENERJİ ALIMI YÜZDE 80 AZALDI
Almanya Başbakanı Olaf Scholz da “Geleceğimizi ancak birlikte hareket ederek kazanabiliriz” derken, sanayi teknolojisi, yapay zeka, yenilenebilir enerjiye yatırımların artırılması gibi konularda iş birliğinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Şansölye Scholz, “Geleceğimizi birlikte şekillendireceğiz” dedi. Son 8 ay içinde Rusya’dan enerji alımını yüzde 80 azalttıklarını belirtirken, Almanya’da toplumsal dayanışmayı koruduklarının da altını çizdi. İnsanların yol açtığı enerji değişimine karşı Avrupa genelinde birlikte hareket ederek birlikte ortak önlemler alınmasında kararlı olduklarını da dile getirdi. Başbakan Scholz, Avrupa’nın küresel rekabet gücünü koruması için ileriye dönük ortak politikalar üretilmesinin kaçınılmaz olduğunu da vurguladı. Ayrıca Avrupa’nın ekonomik gücünün nitelikli göç yoluyla korunması için daha yoğun çaba gösterilmesi gerektiğini de yineledi.

Haberin Devamı

SIRA İÇ POLİTİK HEDEFLERDE
Kovid-19’un dünyayı kasıp kavurduğu dönemde göreve gelen ve çok geçmeden Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaş nedeniyle ağırlığı dış politikaya vermek zorunda kalan Almanya Başbakanı, “Beklenen enerji krizini de, ekonomik alanda yaşanması beklenen sıkıntıları da yara almadan atlattık. Sıra şimdi iç politikadaki hedeflerimize geldi” açıklamasında da bulundu. SPD, FDP ve Yeşiller’den oluşan koalisyon hükmetinin iklim korumasına dönük hedeflerini hayata geçirmekte kararlı olduğunu belirtirken, “Şu anda büyük bir dönüşümdeyiz. Bunun yalnız Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaşla ilgisi yok, aksine iklim krizi nedeniyle ekonomide gereken transformasyonla ilgisi var” dedi. Başbakan Scholz, “Almanya, karbondioksitsiz ekonomiye ulaşmak için ekonomisini çok hızlı bir şekilde yeniden inşa edecektir” sözü verdi. Halka da “Geleceğe güvenle bakın ve iyimser olun” çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

İŞTE FDP İLE YEŞİLLER’İN TERS DÜŞTÜĞÜ KONULAR
Hükümetin küçük kanadı FDP ile Yeşiller arasında özellikle şu alanlarda ciddi görüş ayrılığı yaşandı.
* Yeşiller, çocukların temel güvenliğinin artırılması için okul gezileri gibi faaliyetler için ön ödeme yapılmasını ve Alman ordusuna yapılacak ek ödemelerin de vergi artışından karşılanmasını istiyor. FDP’li Federal Maliye Bakanı Christian Lindner ise vergi artışına kesinlikle karşı çıkıyor. Gelecek yıl itibariyle dengeli bütçede ısrar ederek, bu ödemelerin taze borç alınarak karşılanmasına da sıcak bakmıyor.
* Yeşiller iklim korumasına dönük hedeflere bir an önce ulaşılması için AB’nin 2035 yılı itibariyle benzinli ve mazotlu yeni araçların trafiğe çıkmalarına izin verilmemesi planına tam destek verirken, FDP sentetik yakıtla çalışan araçlara izin verilmesini savunuyor. FDP aynı zamanda 2035 yılı itibariyle trafiğe benzin ve mazotlu yeni araçların çıkmasına izin verilmememesinin Alman otomotiv sanayinde iş yeri kaybına uğrayacağına da dikkat çekiyor.
* FDP, her geçen gün kara yoluyla nakliyatın arttığına dikkat çekerek otoyol yapımının ve bakımının hızlandırılmasını talep ederek, Yeşiller buna karşı çıkıyor.
* SPD ile Yeşiller otoyollarda hızın saatte 130 km ile sınırlandırılmasını isterken, FDP buna sıcak bakmıyor.
* Yeşiller, 2024 yılı itibariyle petrol ve doğalgazla çalışan kaloriferler yerine yüzde 65 yenilenebilir enerjiyle ısıtan yeni kaloriferler monte edilmesini savunurken, FDP ev sahiplerinin zorlanacakları ve yeni konut inşa edilmesinin fiyat artışı nedeniyle azalacağı gerekçesiyle buna karşı çıkıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!