Güncelleme Tarihi:
2001 yılında Federal Meclis kararıyla kurulan ve finanse edilen ama bağımsız dernek statüsünde faaliyet gösteren Alman İnsan Hakları Enstitüsü’nün direktörü Beate Rudolf, kararın 20 yıldır sürdürülen haksızlığa son verileceğini umduğunu belirterek,
“Karar ilticacılara verilen miktarla, asgari geçim sınırı olan ve sosyal yardımla geçinenlere verilen 374 Euro arasındaki büyük farkı ortaya koydu. Temel ihtiyaçları karşılamak için asgari geçim sınırı 374 Euro ise bu kökeninden bağımsız, Almanya’da yaşayan her insan için m geçerlidir. Dolayısıyla 20 yıldır mülteci hakları gözardı edildi. Şimdi mültecilere kısmen de olsa geriye dönük ödeme yapılmalı” dedi. SPD Genel Başkan Vekili Aydan Özoğuz, Anayasa Mahkemesi’nin Almanya’da mültecilere verilen maddi yardımın, anayasaya aykırı olduğu yönünde verdiği kararın doğru bir sinyal olduğunu belirtti.
Özoğuz yaptığı yazılı açıklamada, “Anayasa Mahkemesi’nin kararı insani bir mülteci politikası için verilmiş bir sinyaldir. SPD, mültecilere verilen 224 Euroluk aylık yardımın, geçim sınırı için gerekli asgari miktarın çok altında olduğunu yıllardır vurguladı. Sosyal yardım muhtaçlara verilen 374 Euroluk miktarının yüzde 47 daha altında bir miktarla insanlardan geçimlerini sağlamalarını beklemenin hiç bir mantığı yoktu. Siyasetin şimdiye kadar mülteciler için bir adım atmaması ve mahkeme kararıyla bu adımın artık zorunlu olması çok acı. Miktarın artırılması ilk adım olmalı. Ayrıca mültecilerin sağlık sorunları, çocuklarının yuvalarda eğitim almaları, okula giden çocuk başına yılda ekstra 100 Euro ek yardım tekrar gündeme gelmeli. Şimdiye SPD’nin bu yöndeki önergelerini mecliste reddeden CDU-FDP hükümet koalisyonu artık vakit geçirmeden harekete geçmeli” dedi.