Güncelleme Tarihi:
Berlin’de düzenlenen ve geçen yıl vefaat eden eski dernek başkanı Meral Uygun’un da anıldığı etkinliğe Berlin Eyaleti Çalışma, Uyum ve Kadın Bakanı Dilek Kolat, Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis Üyesi Mechtild Rawert, Berlin eyaletinin eşit muamele sorumlusu Eren Ünsal ve Türk-Alman Müzik Akademisi yöneticisi Adil Arslan ile çok sayıda Türk ve Alman kadın katıldı.
Bakan Kolat, burada yaptığı konuşmada, 1 Nisan’dan itibaren Almanya dışında alınan diplomaların da bu ülkede kabul edilmeye başlanacağını belirterek, bu konunun çok önemli olduğunu, çünkü yıllar boyunca diploması Almanya’da denkleştirilmediği için birçok eğitimli göçmenin potansiyelinden faydalanılamadığını söyledi. Kamu kuruluşlarına da daha fazla göçmen kökenli insanın alınması gerektiğini ifade eden Kolat, tüm Almanya’da olduğu gibi Berlin eyaletinde de eğitimli insanlara ihtiyaçları olduğunu, bu nedenle insanlara daha fazla imkan sağlanması için çaba harcayacağını kaydetti.
Almanya’da kadınların, erkeklerle yaptıkları aynı işleri için yüzde 23 oranında daha az para aldıklarına, bu oranın Berlin eyaletinde yüzde 15 olduğuna da işaret eden Kolat, kadınların aynı işe aynı ücreti alması gerektiğini belirtti. Şirketlerde yönetici konumundaki kadınların oranının azlığına da dikkat çeken Kolat, bu oranın artırılmasının ve şiddet gören kadınlar için daha fazla sığınma yurdunun açılmasının da önemli olduğunu sözlerine ekledi.
Milletvekili Rawert de, Alman toplumunun uzunca bir süre ülkede yaşayan göçmenlerin yeteneklerini ve sorunlarını da görmediğini ifade ederek, kadın derneklerinin bu yeteneklerin ve sorunların görülmesine büyük katkı sağladığını söyledi.
BTKB Başkanı Şemsi Bilgi de, derneğin geçmişi hakkında bilgi vererek, BTKB’nin, göçmen kadınların çektiği zorluklara yardımcı olabilmek ve kadınların haklarını koruyabilmek amacıyla 8 Mart 1975 tarihinde kurulduğunu belirtti. Kadınlar için günümüzde uyum kursları da düzenlediklerini ifade eden Bilgi, yardımcı oldukları yabancı kadınların çoğunun okuma-yazma bilmeyen, işsiz, bazılarının da şiddet görmüş olduğunu kaydetti.
Konuşmaların ardından, BTKB üyeleri tarafından vefat eden eski dernek başkanı Uygun için bir anma programı düzenlendi. Sinem Mengüç ve Bektaş Mengüç tarafından da küçük bir müzik konseri sunuldu. Etkinlik çerçevesinde bir de "Yüzler ve Hikayeler" (Gesichter und Geschichten) adı altında 50. göç yılı sergisi açıldı. Sergide 50 yıl önce Berlin’e gelerek yerleşen bazı Türk kadınların hayat hikayeleri anlatıldı.