Güncelleme Tarihi:
Ukraynalı ve Rus temsilciler yeniden masaya oturacak. Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan doğal gaz krizi neredeyse tüm Avrupa ülkelerini olumsuz etkiliyor. Rusyanın bütün Avrupaya gaz sevkiyatını durdurması ortamı daha da gerginleştirdi.
Rus doğal gaz şirketi Gazpromun Başkan Yardımcısı Alexander Medvedev, Almanyada temaslarda bulundu. Berlinde Ekonomi Bakanı Michael Glos ile görüşen Medvedev, doğal gaz krizinde tıkanıklığı aşmak için uğraşacaklarını açıkladı. Ancak bu açıklamaların ardından işler beklediği gibi gitmedi. Bir türlü uzlaşı sağlanamaması nedeniyle Rusya, Avrupa'ya doğal gaz akışını azalttı ve sonunda tamamen durdurdu.
Hem Medvedev hem de Glos için doğal gaz akışındaki aksaklıkların tam olarak dengelenemediği konusu daha en başından açıktı. Almanya Ekonomi Bakanı Glos, Gazprom Başkan Yardımcısı Medvedev ile yaptığı görüşme sonrası, 'Rusya'dan Almanyaya ve Avrupaya aniden daha az doğal gaz geldiği gerçeğinden ortaya çıkan bu ciddi konuyu yoğun bir şekilde ele aldık. Durumun tekrar düzelmesi için çaba gösteriyorum. Bu soğuk dönemde tedirgin olan bütün insanları anlayabiliyorum' diye konuştu.
Almanya nasıl etkilenecek?
Almanya yine de diğer ülkelere nazaran daha rahat bir durumda çünkü belli miktarda bir doğal gaz stokuna sahip. Aynı zamanda doğal gazın Ukrayna dışında diğer yollardan Almanyaya ulaştırılacağı yönünde Gazpromun sözünü de almış durumda. Ancak Glos durumun tekrar normalleşmesi taraftarı:
'Ancak biz doğal olarak, Almanya'ya Rus gaz arzının güvenli yollardan devam etmesiyle ilgileniyoruz. Tekrar müzakere masasına oturulması için her şeyi yapmalarını umut ediyoruz. Bu benim yüklenici firmalardan yani bir yandan Gazprom diğer tarafta Ukrayna firmalarından ricamdır.'
'Dünyada eşi görülmemiş bir olay'
Gazprom Başkan Yardımcısı Alexander Medvedev ise Glosa, son bir kaç gündür yaşananları ilk ağızdan öğrenmesine yardımcı olduğu için teşekkür etti. Bütün önemli partner ve doğal gaz satın alan ülkelerle, sorunun çözümü için birlikte çalışacaklarını söyledi. Medvedev konuşmasında, pazartesiyi salıya bağlayan gece, dünya gaz piyasası tarihinde görülmemiş olaylar yaşandığını kaydetti.
Orta Avrupa Saati ile 2.30'da Ukrayna tek taraflı olarak Batı ve Orta Avrupa ülkelerine gaz pompalanan üç önemli boru hattını kapattı. Medvedev konuyla ilgili açıklamayı, 'Neticede doğal gaz göndermeyi istememize rağmen, Avrupaya tam kapasite gaz akışı sağlama olasılığımız yok. 2 saat önce, gaz akışı normalin dörtte biri oranındaydı. Maalesef Ukrayna tarafı, doğal gaz arzını tekrar azaltmakla tehdit etti' sözleriyle sürdürdü.
Bulgaristan alternatif arıyor
Krizinden en çok etkilenen ülkelerden biri Bulgaristan. Türkiyeden farklı olarak Bulgaristanın başka doğal gaz boru hatlarına bağlantısı yok. Ülkenin kuzeyinde gaz stokları bulunsa da çok küçük oranlarda. Bu nedenle Bulgaristan Devlet Başkanı Georgi Parvanov, şimdiden alternatifleri düşünmeye başladı.
Parvanov, 'Öncelikle kendi kaynaklarımızı kullanmamız çok önemli. Bununla sadece kapasiteleri sınırlı olan gaz stoklarımızı kastetmiyorum. Bunun yanı sıra, giderek artan bir oranda mazot da kullanmak zorunda kalacağız. Bu yönde ilk adımlar çoktan atıldı' diye konuştu.
Ukraynalı doğalgaz şirketi Naftogaz ise sürpriz bir şekilde müzakere masasına oturmaya hazır olduklarını açıkladı. Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Alexey Miller ile görüştüğünü söyleyen Naftogaz Başkanı Oleg Dubina, yarın Moskovaya gideceğini açıkladı.