Gayrimenkul kredi faizleri artıyor, konut almak iyice zorlaşacak!

Güncelleme Tarihi:

Gayrimenkul kredi faizleri artıyor, konut almak iyice zorlaşacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2022 10:56

Almanya’da son yıllarda en büyük sorunlardan biri konut alanında yaşanıyor. Özellikle büyük kentlerde uygun fiyata kiralanabilir konut bulmak neredeyse imkânsız. Son 15 yıldır gayrimenkule yönelik talebin artması ve özellikle konutların yatırım olarak cazip olması kira ve satış fiyatlarını artırdı. Konut alırken gayrimenkul kredi faiz oranının da düşük olması konut alımını cazip hale getiren etkenlerden biriydi. Ancak uygun kredi faizleri artık tarihe karışıyor.

Haberin Devamı

ALMANYA’da uzun yıllar ortalama yüzde 1’in altında olan gayrimenkul kredi faiz oranları artmaya başladı. Gayrimenkul faiz oranları bir yıl içinde yüzde 26 oranında arttı. 2022’nin ilk çeyreğindeki artışın ise yüzde 31 olduğu belirtildi. Gayrimenkul finans şirketi CHECK24 uzmanlarından Ingo Foitzik, nisan ayında da faiz oranının arttığını ve düzenli artışın devam ettiğini kaydetti. FMH finans danışmanı Max Herbst, Bild’e yaptığı açıklamada, “Enflasyon yükselmeye devam edecek ve bunun sonucunda konut faiz oranları yukarı çekilecektir. Şu anda ortalama yüzde 2.35’teyiz (konut faizi 10 yıl sabit), yaz aylarında yüzde 3 faiz oranı bekliyorum. Belki de haziranda bu orana ulaşırız. Avrupa Merkez Bankası enflasyonu kontrol altına alamazsa, yıl boyunca yüzde 4’lük konut faiz oranları bile hayal olarak kalır” dedi.

Haberin Devamı

İNŞAATTAKİ FAİZLER YÜZDE 7’LERE ÇIKACAK
Darmstadt Üniversitesi ekonomi ve inşaat alanındaki öğretim görevlilerinden Prof. Andreas Pfnür ise inşaat alanındaki faiz oranlarının yüzde 7’lere kadar çıkabileceği uyarısında bulundu. Faiz oranlarındaki artışa paralel olarak inşaat malzemelerindeki artışın da konut alımını iyice zorlaştıracağı belirtildi.

BAKMADAN GEÇME!