Güncelleme Tarihi:
Gabriel, partisinin Meclis Grubu’nun Alman Meclisi’nde (Reichtstag), Türkiye ile Almanya arasında imzalanan işgücü anlaşmasının 50. yılı dolayısıyla düzenlediği ”Bahar davetine” katıldı.
Türkiye ile Almanya arasında yapılan işgücü anlaşmasının 50. yıldönümünün Almanya için çok önemli olduğunu ifade eden Gabriel, ”Türkiye’den buraya gelen insanlara teşekkür borçluyuz. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ülkemizi yeniden inşa etmeye yardım ettiler. Almanya’nın güçlü olması için katkı sağladılar” dedi.
SPD olarak anlaşmanın yıldönümü olan 31 Ekim’den iki gün önce 29 Ekim’de büyük bir kutlama yapmayı planladıklarını belirten Gabriel, Türkler'in bu ülkede her geçen gün kendilerini daha iyi hissetmelerini ve onların komşu, dost ve bu ülkenin vatandaşı olarak burada kalmalarını rica ettiklerini kaydetti.
SPD Federal Meclis Grubu Başkanı Frank-Walter Steinmeier de, yaptığı konuşmada, Alman hükümetinin sanayinin yeni işgücü aradığı 1961 yılında Türkiye ile işgücü anlaşması yaptığını ve Türkiye’den kısa bir süre içinde 850 bin kişinin geldiğini belirtti.
Ülkeye gelen bu insanların vardiyalı işlerde çalıştıklarını, zor ve kötü şartlarda barakalarda yaşadıklarını hatırlatan Steinmeier, çoğunun da yakın bir zamanda Türkiye’ye dönme umudu ve beklentisi içinde bu şartlara katlandıklarını kaydetti.
"İŞÇİ İSTEDİK, İNSANLAR GELDİ"
Bu insanların Türkiye’ye dönmediklerini ve bugün onların torunları ile birlikte bu ülkede yaşadıklarını işaret eden Steinmeier, Alman yazar Max Frisch’in ”İşçi istedik, insanlar geldi” sözlerini hatırlattı.
Steinmeier, bu süreçte SPD’nin çok şey öğrendiğini, partisinde 1973 yılında Türkler'e yönelik çalışma yapılması konusunda tartışma yaşandığını hatırlatarak, bugün o dönemden daha ileride olduklarını kaydetti.
Göçmen ailelerin fakirlik ile daha fazla karşı karşıya kaldıklarını, çocuklarının okulda ve mesleklerinde daha az şans bulduklarını belirten Steinmeier, bu konuda eğitim ve istihdam politikasında çalışmalar yapılmasının yanı sıra ”kabul görme” kültürünün gelişmesi ve göçmenlerin topluma katılımının artırılması gerektiğini ifade etti.
Makkas ve Med Cezir grubunun Türk müzik parçaları seslendirdiği ”Bahar davetine”, Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı İskender Okay, SPD Federal Meclis Üyesi Aydan Özoğuz, Yeşiller Partisi Federal Meclis Grubu eşbaşkanları Jürgen Trittin, Renate Künast, Yeşiller Partisi Federal Meclis Üyesi Memet Kılıç, SPD Berlin Eyalet Meclisi üyeleri Ülker Radziwill, Bilkay Öney, Yeşiller Parti Berlin Eyalet Meclisi Üyesi Canan Bayram, Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat, çok sayıda SPD Federal Meclis üyeleri, eski AP milletvekili Vural Öger, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile davetliler katıldı.
Yazar Emine Sevgi Özdamar ve gazeteci-yazar Mely Kıyak’ın birer konuşma yaptıkları davette, Türk mutfağından yemekler sunuldu.