Celal ÖZCAN
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2015 12:59
Avrupa mali krizin ardından mülteci krizine girdi. AB’nin asıl mülteci kriziyle dağılmasından korkuluyor. Avusturya, mültecilerin Türkiye-Yunanistan sınırında toplanıp seçilmesini istiyor.
Mali krizle boğuşan Avrupa şimdi çok daha ciddi bir krizin eşiğine yuvarlandı. Sayıları her geçen gün ikiye katlanan mülteci akını karşısında Avrupa ülkeleri tedirgin. Ortak bir çözüm yerine, her ülke kendi başının çaresine bakmaya başladı. Makedonya olağanüstü hal ilan ederken, Slovakya Müslüman mülteci almayacağını açıkladı.
Almanya Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, “AB dağılırsa, Yunanistan ve mali kriz nedeniyle değil, var olmayan mülteci politikasıyla dağılır” uyarısında bulundu. Almanya Parlamentosu Dışişleri Komisyonu Başkanı Norbert Röttgen, Slovakya’nın Müslüman mülteci almama kararını “AB’nin iflasına katkı” diye niteledi.
Berlin’de bir araya gelen Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ile Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, bazı AB ülkelerini anlaşmalara uymamakla suçladı. İki bakan serbest dolaşımdan yana olduklarını vurguladı, ancak kurallara uyulmazsa, Avrupa’da sınırların yeniden gündeme gelebileceğine işaret etti.
AB ülkelerinde mülteci sorunuyla ilgili ortak bir görüş yok. Avusturya İçişleri Bakanı Johanna Mikl-Leitner AB sınırları dışında bir mülteci merkezi açılmasından yana. Bakan Johanna Mikl-Leitner, AB’nin desteğiyle Türkiye Yunanistan sınırında böyle bir merkezin kurulmasını ve Avrupa’ya gelecek mültecilerin burada seçilmesini, ekonomik am
açla gelen mültecilerin elenmesini istiyor. Mikl-Leitner, konuyu gelecek hafta Viyana’da, Başbakan Merkel’in de katılacağı Batı Balkan Ülkeleri Konferansı’na getirmeyi planlıyor. Avusturya İçişleri Bakanı, AB Komisyonu’nu mülteci sorununa bir an evvel çözüm bulmazsa, görevini yerine getirmemekten Avrupa Adalet Divanı’nda dava açmakla tehdit etti.
AŞIRILAR GELİR
İçişleri Bakanı Mikl-Leitner, “10 ülke mültecilerin yüzde 92’sini alıyor. Bunu bir düzene koymamız lazım. Aksi takdirde nasyonalistler iktidara gelir. O zaman barışçıl Avrupa sanılandan çok daha hızlı sona erer” dedi.
Almanya ise Avusturya’yı mültecilerin kaçak girdiği Brenner güzergahını iyi kontrol etmemekle suçluyor.
AB ülkeleri aynı zamanda göçün böyle devam etmesi durumunda, bunun altından kalkamayacağı görüşünde. Almanya İçişleri Bakanı de Maiziere, “Bu yıl 800 bin mülteci yükünü kaldırırız ama böyle devam ederse, uzun vadede üstesinden gelemeyiz” dedi.
Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Başbakanı Hannelore Kraft, sadece kendi eyaletlerine günde bin 600’ü aşkın mülteci geldiğini söyledi. Mülteci akınının giderek çok daha artması bekleniyor. Eğer Avrupa bu soruna ortak çözüm bulamazsa, AB’nin yeniden sınır kontrollerine başlaması ve bölünmesi kaçınılmaz görünüyor.