Futbolcular bile eskisi gibi kolay transfer olamayacak

Güncelleme Tarihi:

Futbolcular bile eskisi gibi kolay transfer olamayacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2016 09:21

Birleşik Krallık halkının AB’den ayrılma yönnüde tercih belirtmesi, AB üyesi ülkelerde yaşayan Türkleri ve üye ülke vatandaşı olan Türk kökenlileri de yakından ilgilendiriyor. Avrupalı Türklerin ve Türk kökenlilerin işi ve yatırımı tehlikeye girecek mi, öğrencilerin İngiltere’deki eğitimi nasıl etkilenecek. İngiltere mallarını daha mı pahalıya satın alacaklar. Tüm bunları araştırdık.

Haberin Devamı

GEÇTİĞİMİZ Perşembe günü Birleşik Krallık’ta yapılan referandumda çıkan sonuç Avrupa Birliği’nin (AB) kuruluşundan beri en büyük siyasi krizi doğurdu. İngiltere Birlik’ten ayrılmak için ekim ayında başvuru yapmayı planlıyor. Ayrılık sürecinin ne kadar zaman alacağını kestirmek şimdiden zor. Tam ayrılmanın ise tarihi belli değil. Ancak ayrılığın sonucu AB üye ülke vatandaşları gibi AB üye ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşlarını ve Türk kökenli AB üye ülke vatandaşlarını da olumsuz etkileyecek.

İŞYERİ VE YATIRIMLAR

İNGİLTERE’nin AB’den ayrılması iş piyasasını hem olumlu hem olumsuz etkileyecek. Ancak tüm branşları da olumsuz etkilediğini söylemek kolay değil. Öncelikle bazı branşlarda iş kaybı olabilir. Yatırımcıyı olumsuz etkileyebilir. İngiltere’nin ayrılmasının Alman ekonomisinin büyümesini olumsuz etkileyeceği tahmin ediliyor. Almanya’nın İngiltere’ye ihracatını sağlayan alanlarda çalışanların sayısı 750 bin. İhracat hacmi ise 90 milyar Euro. İhracatta daralma bekleniyor. Bu branşta çalışan Türk ve Türk kökenliler de doğal olarak olumsuz etkilenecek. 

Haberin Devamı

EKSTRA SAĞLIK SİGORTASI İngiltere tam ayrılana kadar bu ülkeyi ziyaret edeceklerin ekstra bir sağlık sigortası yapmasına gerek yok. Şimdilik sağlık kasaları tüm sağlık maliyetlerini üstleniyor. Ancak ayrılık gerçekleşince tıpkı AB üyesi olmayan ülkelere yapılan ziyaretler ve turistik gezilerde olduğu gibi yurt dışı sağlık sigortası yapmak gerekecek.

ÜRÜNLER ZAMLANACAK İngiltere’den alınacak mallara gümrük vergisi eklenecek. Bu durumda İngiliz ürünlerinin fiyatı artacak. Ürünün satış fiyatına gümrük vergisi de yansıyacak. Maliyeti de tüketiciler karşılamak durumunda.

STERLİN DEĞER KAYBEDECEK İngiliz para birimi Sterlin’in ayrılıkla birlikte değer kaybına uğrayacağı konusunda uzmanlar hemfikir. Bu durumda İngiltere’de tatil yapacaklar İngiliz para biriminin değer kaybetmesi nedeniyle avantaj elde edecekler. Daha düşük bir maliyetle tatillerini İngiltere’de geçirebilecek.

ÖĞRENCİLER DAHA FAZLA ÖDEYECEK İngiltere’de yüksek öğrenim paralı. Ancak İngiliz ve AB üyesi ülke vatandaşları diğer üçüncü ülke vatandaşı öğrencilerine göre daha düşük okul ücreti ödüyordu. AB üye ülke vatandaşları yıllık şimdiye kadar yaklaşık 11 bin 700 Euro öderken, İngiltere’nin ayrılmasıyla birlikte bu miktar yükselecek. Ancak ayrılık tam gerçekleşene kadar bu durumda bir değişiklik olmayacak.

Haberin Devamı

ERASMUS PROGRAMLARI Erasmus Programları çerçevesinde İngiltere’ye gidecek öğrencilerin durumu, İngiltere’nin Birlik’ten ayrılması durumunda da değişmeyecek. Öğrenci değişim programları sadece AB üye ülkelerle sınırlı değil. Bu yüzden bu programlar geçmişte olduğu gibi devam edecek.

İNTERNET VE CEP TELEFONU İngiltere üyelikten çıktıktan sonra dilerse şimdiye kadar geçerli olan AB tarifesini uygular. İsterse uygulamaz. İsviçre de AB üyesi olmamasına rağmen AB tarifesini uyguluyor. İngiltere şimdiye kadar yürürlükte olan uygulamadan vazgeçmezse bu ülkeye yapılan ziyaretlerde telefon kullanılması ek bir külfet getirmeyecek. Aksi yönde karar alınırsa elbette cep telefonunun bu ülkelerde kullanılmasının maliyeti olacak.

Haberin Devamı

TAŞINMAK MÜMKÜN MÜ Avrupa Birliği üye ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşlarından İngiltere vize istiyor. AB üye ülkelerinde yaşayan Avrupalı Türkler şimdi olduğu gibi gelecekte de büyük bir ihtimalle yine ancak vize alarak İngiltere’ye gidebilecek. AB üyesi ülke vatandaşları olan Türk kökenliler ise İngiltere’ye geçmişte olduğu gibi vizesiz seyahat edecek. İngiltere’ye AB ülke vatandaşı olan Türk kökenliler, İngiltere Birlik’ten tam olarak ayrılana kadar yerleşebilir ve orada iş arayabilir. İngiltere ayrıldıktan sonra da yapılacak anlaşmalara göre yeni durum netlik kazanacak.

TÜRK KÖKENLİ FUTBOLCULAR İngiltere Birlik’ten ayrıldığı taktirde Avrupa’da yaşayan Türkiye kökenli futbolcular İngiliz kulüplerine eskisi gibi rahat transfer olamayacak. Şimdiye kadar çalışma koşulları prensibinde AB üyesi ülke vatandaşı Türk kökenli futbolcular rahatlıkla İngiliz liglerinde oynayabiliyordu. Ülkenin, AB’den ayrılmasıyla futbolcuların İngiliz kulüplerinde oynaması çok zor olacak. Öncelikle bir futbolcunun İngiltere’ye transfer olabilmesi için vatandaşı olduğu ülkenin milli takımının son iki yılda oynadığı maçların yüzde 30’unda forma giymesi şartı aranacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!