Güncelleme Tarihi:
Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Muriel Domenach, Fransa’nın İstanbul Başkonsolosluğu’nun 80 milyon lira cirolu bir şirketin sahibi bir iş adamına kızı ve yeğeniyle yapacağı Paris gezisi için vize vermediği yönünde basında çıkan haberlerle ilgili soruları yanıtladı.
İş adamının vize talebinin reddedildiğini ifade eden Domenach, konsolosluğa ulaşan dosyadaki bilgilerle haberlerde yer verilen bilgilerin bağdaşmadığını kaydetti.
İş adamı başvurusuyla ilgili bütün detayları açıklamasının mümkün olmadığını belirten Domenach, “Söz konusu başvuru dosyasında belirtilen gelir yeterli değildi. Basında yer alan haberdeki bilgiler doğru olsaydı vize tabii ki verilirdi ” dedi.
Türk vatandaşlarının Fransa’ya turist veya iş adamı olarak gitmesi Fransa’nın çıkarına olduğunu söyleyen Domenach, söyle devam etti:
"Ancak biz vize taleplerini doğru şekilde doldurulmuş vize başvuruları çerçevesinde karşılayabiliriz. İnsanlar formları doğru doldurursa, hayat hepimiz için kolaylaşır. Bu kişi de dosyasını doğru hazırlamış olsaydı, vizesini alabilirdi. Vize talebinden bulunanlar, başvurularını acenteler aracılığıyla yaptığından, çoğu kez başvuru dosyalarında ne olduğundan habersiz olabiliyorlar."
Bu kişinin vize prosedüründeki biometrik tedbirlerden şikayet ettiğini söz konusu prosedürün Fransız konsolosluğunun 2012’den beri izlediği bir uygulama olduğuna işaret eden Domenach, bunun bütün Schengen kapsamındaki bütün ülke konsolosluklarında da geçerli olduğunu kaydetti.
"Vize politikasında herhangi bir değişiklik yok"
Charlie Hebdo saldırısının ardından vize politikasında herhangi bir değişiklik veya daha sıkı inceleme yönünde talimatın söz konusu olmadığını ifade eden Domenach, Fransa’nın İstanbul Başkonsolosluğu'nda günde 600 vize başvurusunun incelendiğine dikkati çekti.
Domenach, "Ret oranı yüzde 3 düzeyine düştü. Vize süreleri ise uzadı. Büyükelçimizle vize almayı kolaylaştırmak istiyoruz” diye konuştu.
Domenach, vize konusunda iş adamlarına kolaylık sağladıklarını ifade ederek, iş adamlarının Türk Fransız Ticaret Odası veya Ticaret Müşavirliğinden (Bussiness France) yardım alabileceğini söyledi. Domenach, vize konusunda sanatçıları Fransız Kültür Merkezi’nden, gazetecileri de konsolosluğun basın servisinden yardım almaya davet etti.
Basına yansıyan haberlerde bir iş adamının, kızı ve yeğenlerini Paris Disneyland’a götürmek için başvurduğu Fransız Başkonsolosluğundan vize alamadığı ve “terörist muamelesi” gördüğü iddiaları yer almıştı.