Fransa'dan destek tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Fransadan destek tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2011 16:49

Fransa, Avrupa Parlamentosu’nun merkezinin, Strasbourg’dan Brüksel’e transfer edilmesi önerisine destek veren İngiltere’ye sert tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakan Laurent Wauquiez, İngiltere’nin AB’den sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı David Lidington’u telefonla arayarak Paris’in tepkisini dile getirdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bernard Valero, Fransız bakanın, telefon görüşmesinde, İngiliz hükümetinin tavrının ”dostane olmadığı” yolunda sitemde bulunduğunu ifade etti.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Avrupa Parlamentosu üyesi liberal ve muhafazakar parti temsilcilerine son gönderdiği mektupta, parlamentonun merkezinin Brüksel’e taşınması konusuna, gelecek AB liderler zirvesinde destek verecekleri sözünü vermişti. Avrupa Parlamentosu, son olarak, mart ayında aldığı kararda, Strasbourg’daki genel kurul toplantılarının sayısının azaltılması görüşünü benimsemişti.

Fransa, Avrupa Parlamentosu’nun son aldığı kararla, Strasbourg’daki genel kurul toplantı sayısını 2012 ve 2013 yıllarında birer hafta azaltma girişimine karşı Adalet Divanı’na şikayette bulunmuştu. Avrupa Parlamentosu’nun genel kurul toplantıları her ay bir hafta Strasbourg’da, uzmanlık komisyonları ve siyasi grup toplantılarının büyük çoğunluğu ile yılda iki kez birer hafta yapılan genel kurul toplantıları Brüksel’de düzenleniyor.

Strasbourg’un Avrupa Parlamentosu genel kuruluna ev sahipliği yapması, kentin turizminin dolayısıyla ekonomisinin önemli ölçüde canlanmasını sağlıyor. Evleri genelde Brüksel’de bulunan Avrupa Parlamentosu üyelerinin önemli bir kısmı, ”iki kent arasında her ay yaşanan taşınmanın masraflı ve yorucu olduğunu” ileri sürerek, Strasbourg yerine Brüksel’de daha fazla genel kurul düzenlenmesini istiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!