Fransa'dan da destek geldi

Güncelleme Tarihi:

Fransadan da destek geldi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2008 21:00

FRANSA'daki Türk dernek temsilcileri de Türkiye'nin Avrupa'da yaşayan Türkler'e oy hakkı vermesinin sevindirici olduğunu belirterek, ikinci bir adım olarak Avrupalı Türkler'e seçilme hakkının verilmesi gerektiğini söylediler.

Haberin Devamı

Oy hakkının seçilme hakkıyla tamamlanması gerektiğini savunan Fransa'daki Türk dernek temsilcileri, "Sadece seçmek değil seçilmek de istiyoruz. Tüm siyasi partiler listelerinde Avrupa'da yaşayan Türkler için bir kontenjan ayırmalı" görüşünü dile getirdiler. Türk toplum temsilcilerinin görüşleri şöyle:

Necati Alkan (Mulhouse Türk Federasyonu Şube Başkanı):
"Yıllardır Avrupa'da yaşayan Türkler döviz deposu olarak görüldüler. Şimdi ise sadece oy deposu olarak görülmek istemiyoruz. Fransa'da 500 binden fazla Türk yaşıyor. Bu rakam yaklaşık 250-300 bin oy eder. Türkiye'de bu sayıda oy olan bir şehrin en az yedi tane milletvekili var. Önce Avrupa'da yaşayan Türklere temsilci verilmesi gerekir. Fransa'ya bu bağlamda en az iki milletvekili kontenjanı verilmelidir."

Durak Arslan (Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı):
Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu olarak kuruluş amaçlarımızdan biri de Fransa ve Türkiye'de siyasette aktif olmak ve söz sahibi olmaktır. Bu amaç doğrultusunda son yapılan yerel seçimlerde aktif rol aldık. Adaylar gosterdik. Bazı arkadaşlarımız belediyelerde temsilcilerimiz oldu. Türkiye'de de temsilcilerimiz olsun, bizim sesimizi duyursun, bizleri en iyi şekilde temsil etsin. Bugün Avrupa'da bazı sıkıntılar yaşanıyorsa bunun en önemli nedeni Avrupa'ya işçi gönderilirken gerekli altyapının hazırlanmamasıdır. Bugün bu sıkıntıyı çok net bir şekilde yaşıyor, hissediyoruz. Daha önce yapılan hatalar bugün bir nebze de olsa telafi edilmelidir. Bu da ancak seçimlerde Avrupa kontenjanı konulması ile gerçekleşebilir.

Tayfur Babur (Milli Görüş Teşkilatı Mulhouse Şube Başkanı):
Fransa'da yaşayan Türkler olarak çok büyük sıkıntılarımız var. Bu sıkıntıları ancak içimizden birileri anlar. Bu nedenle tüm siyasi partilere Avrupa kontenjanı mecburiyeti getiren yeni bir kanuna ihtiyaç vardır. Seçme hakkı iyi bir gelişme olarak kabul edilebilir ama yeterli değildir. Devamının gelmesi gerektiğine inanıyorum. Umuyorum ki en kısa zamanda yeni bir kanuni düzenleme ile Avrupa'daki Türkler'in temsilcierini de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görebiliriz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!