Fransa'da toplumsal gerilim büyüyor

Güncelleme Tarihi:

Fransada toplumsal gerilim büyüyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2007 22:26

Fransa'da üniversitelerin statüsüyle ilgili yeni çıkan yasayı protesto eden öğrencilerin boykotları giderek büyüyor. Bu arada demiryolu ve enerji sektörü işçi ve memurlarının kasım ayında yapacakları grevlerin Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'yi zorlayacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

FRANSA Milli Eğitim Bakanlığının açıklamasına göre, Toulouse, Tours ve Perpignan’dan sonra boykota katılan üniversite sayısı 10’a çıktı. Üniversite öğrencileri sendikaları, en azından 40 üniversitede de boykot yüzünden eğitimin aksadığını iddia ediyor. Fransa’da 85 üniversite bulunuyor.

Bu arada, Paris-Tolbiac ve Nantes üniversitelerinde öğrenciler dün gece sınıfları 'işgal etme' girişiminde bulundu. Hükümet, üniversitedeki işgal ve boykot eylemlerinin arkasında aşırı radikal sol partilerin olduğunu düşünüyor.

Öğrenciler, üniversitelere 'daha fazla özerlik' tanınmasını öngören yasanın, üniversiteler arasındaki eşitsizliği artıracağını düşünüyor. Parlamento tarafından kabul edilen yasa, kamu dışında, özel sektörün de üniversitelere maddi kaynak sağlamasına olanak sağlayacak.

Fransa’da 2006 yılında, gençlerin okul sonrası kısa süreli sözleşmelerle işe alınıp, işverenin keyfi olarak, gerekçe göstermeden işten çıkarmasına imkan tanıyan yasayı protesto etmek için ülke genelinde üniversitelerde başlatılan boykot, yüksek öğretim kurumlarında eğitimin felce uğramasına yol açmıştı. İşçi sendikalarının desteğiyle büyüyen protesto eylemleri sonunda hükümet yasayı geri çekmek zorunda kalmıştı.

GREVLER SARKOZY’Yİ SARSACAK

Fransa’da demiryolu ve enerji sektörü işçi ve memurlarının kasım ayında yapacakları grevler yüzünden Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’yi oldukça zor günler bekliyor. Petrol fiyatlarındaki artışa bağlı mazot fiyatlarındaki artışa balıkçı ve çiftçiler tepki gösterirken, demiryolu ve enerji sektörü çalışanları, erken ve avantajlı emeklilik sistemini değiştirmek isteyen Sarkozy’ye karşı tepkilerini artırmak için hazırlanıyor.

Kamu çalışanları, Sarkozy’nin memur sayısını düşürme planlarına karşı yine greve gitmek için hazırlanıyor. Demiryolu işçileri, 13 kasımda ülke genelinde greve gitmek için hazırlanırken, enerji sektöründeki bazı sendikalar 14 kasımda greve gidilmesi için üyelerine çağrıda bulundu.

Memur sayısını düşürmeyi hedefleyen Sarkozy’yi protesto etmek için başta öğretmenler olmak üzere kamu çalışanları 20 kasımda greve gidecek. Öğrenci sendikaları da yaptıkları açıklamalarda, 20 kasımdaki greve destek vereceklerini bildirdi.

Mazot fiyatlarındaki artış yüzünden son bir haftada balıkçılar önemli limanlarda deniz trafiğini engellemiş, hükümetten gerekli destek sözü alınca eylemlerine son vermişlerdi. Geçen hafta da AirFrance kabin görevlilerinin yaptığı grev, hava ulaşımının felce uğramasına yol açmıştı.

Polis sendikaları ve Adalet Bakanlığı’na bağlı olarak mahkemelerde çalışan memurların da yine hükümet aleyhine protesto gösterileri düzenlemesi bekleniyor.

BALIKÇILAR VE ÇİFTÇİLER DE AYAKTA

Fransa’da mazot fiyatındaki artışı protesto için benzin istasyonları ve limanları trafiğe kapatan balıkçılardan sonra, çiftçiler de protesto gösterilerine hazırlanıyor.

Balıkçıların mazot fiyatındaki artış karşılığında devletten yardım sözü almaları üzerine, çiftçiler de aynı yardımı almak için harekete geçti. Balıkçılar gibi kendilerinin de mazot fiyatındaki artıştan olumsuz etkilendiklerini belirten çiftçi sendikaları, hükümetin sorunlarına acilen çare bulmasını istedi.

Sendika yöneticileri, önümüzdeki günlerde sorunlarını anlatabilmek için Başbakan François Fillon’dan randevu talebinde bulundu. Mazot fiyatındaki artış nedeniyle geçen hafta protesto gösterilerine başlayan balıkçılar, hükümetten destek sözü almalarının ardından eylemlerine dün son vermişlerdi.

Hükümet, 'altı ay süreyle balıkçıların sosyal kesintilerden muaf tutulacağı ve teknelerin daha az mazotla çalışması için gerekli teknik düzenlemelerin yapılması konusunda devletin maddi yardımda bulunacağı' sözünü vermişti. Fransa’da mazot fiyatlarındaki artışı protesto eden balıkçıların, üç sahil kenti Brest, Douarnenez ve Lorient’ta düzenledikleri protestolarda, limanlarda ve mazot istasyonlarında baraj oluşturması yüzünden deniz trafiği felce uğramıştı.

AB Komisyonu, 'Birlik içinde serbest rekabet ilkelerine aykırı olduğu' gerekçesiyle, üye devletlerin sorunlu sektörlere bu tür sübvansiyonlar vermesine pek sıcak bakmıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!