Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'nın Frankfurt kentinden gençiğimiz yıl 15 eski tramvay satın alan Gaziantep Belediyesi araçları Eskişehir'de restore ettirdi. Gaziantep Belediyesi kısa sürede modern donatımlı hale getirilen tramvaylardan 'Burç Kavşağı' adını verdiği aracını törenle teslim aldı. Gaziantep Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey ile birlikte çok sayıda davetlinin katıldığı törenle tramvayın ilk deneme sürüşünü memleketi Gaziantep'te gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşayan Frankfurtlu vatman Ziya Ceylan, "Tramvay modern ve süper bir hale dönüştürülmüş. Frankfurt'tan Müdürümüz Sigmung Wiecha ve Elektronik Mühendisi Felix Weisswange ile birlikte gittiğimiz Eskişehir'de yeni şekliyle tramvayı görünce gözlerimize inanamadık. Arkadaşlarım ve özellikle ben gurur duydum" dedi .
Eğitim de verecek
21 yıldır vatman olarak çalışan 42 yaşındaki Ziya Ceylan, "Bu olay beni çok sevindirdi. Hemşerilerim Frankfurt'tan alınan tramvaylarla kent içinde daha rahat ulaşım imkanına kavuşacak. 15 tramvay hemen hizmete girebilecek kapasitede olmasına rağmen Gaziantep Belediyesi'nin Eskişehir'de restore edip modern bir tramvay haline dönüştürmesi çok iyi düşünce. 50 bin Euro'ya aldığı tramvayı son donatımlı hale getirilmesi için toplam 350 bin Euro masraf yapmış. Tramvaylarını yenisi ise 3 milyon Euro olduğu için çok iyi bir kazanç sağladılar. Aslında tramvaylar bakımları yapıldığınıda hizmete girebilirdi" diye konuştu. Gaziantep kentindeki tüm rayların döşenmesi bitmesinden sonra vatmanların eğitilmesi için Gaziantep'e gideceğini belirten Ziya Ceylan, "Onların eğitimlerinde de aktif rol alacağım. İkinci memleketim olan Frankfurt ile memleketim olan Gaziantep arasında böylesi bir işbirliğinde payım bulunduğu için mutlu ve sevinçliyim" dedi.
Eskişehir'de restore, Konya'da TÜV
Frankfurt'tan 2009'un mart ayında TIR'larla Türkiye'ye giden tramvaylar Eskişehir'de bakıma çekildi. Eskişehir'de 'Burç Kavşağı' adı verilen ilk tramvay fenni muayene 'TÜV' testini ise Konya'da geçti. Vatman Ziya Ceylan, "Eskişehir'de rayların arasındaki genişlik 1 metre. Tramvaylar ise Avrupa normu olan 1435 milimimetre raylarda hareket edebiliyor. Antep'te ray sistemi tam olarak bitmediği için TÜV testi için kamyonlarla Konya'a götürdük. TÜV testini yaptıktan sonra yine kamyonlarla götürülen tramvayı Gaziantep'te yapılan törenle belediye teslim aldı." diye konuştu