Güncelleme Tarihi:
DÜNYANIN en büyük kitap fuarı olan 63. Frankfurt Kitap Fuarı, dün sona erdi. Bu yıl İzlanda’nın konuk ülke olduğu fuarın gelecek yıl ki konuk ülkesi ise Yeni Zelanda olarak açıklandı. 100’ü aşkın ülkeden 7.400 yayıncının katıldığı, Türkiye’nin de Ulusal Stand’ın yanı sıra İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Belediyesi Kültür A.Ş.’nin standıyla temsil edildiği fuarın, Türk yayıncılar için oldukça başarılı geçtiği bildirildi.
Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdür Yardımcısı Ümit Yaşar Gözüm, fuara ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
Ziyaretçi akını
“Türkiye 2006 yılından itibaren Frankfurt Kitap Fuarı’na ciddi şekilde hazırlıklı olarak katılıyor. Bu fuarın temel aktörlerinden birisi haline geldik. Bu yılki fuarda hemen hemen bütün holleri görme şansımız oldu. Kıta Amerikası’nın katıldığı 8. holü bir kenara bırakırsak, diğer salonlar içerisinde en hareketli olan salonlardan birisi Türkiye Ulusal Standı’dır. Bulunduğumuz yer itibariyle Türkiye’nin Ulusal Standı, İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Belediyesi Kültür A.Ş. ve bağımsız yayıncılarla beraber merkezi bir konumdadır. Yanıbaşımızda forum diyaloğun bir konferans salonunun bulunması ve etkinliklerimizin büyük bir bölümünü burada gerçekleştiriyor olmamız sayesinde çok ciddi sayıda ziyaretçi aldık.”
Bağlantılar kuruldu
Türkiye Ulusal Standı’nda yer alan 17 yayınevi temsilcisinin fuar süresince çok ciddi bağlantılar kurduklarına da işaret eden Gözüm, “Türk yayıncıları, telif ajansları ve yayıncı meslek örgütleri artık bu fuarın profesyonel bir fuar olduğunu ve telif alışverişi yapmanın her şeyin önünde olduğunu anladı. Hazırlıklarını da buna göre yaptı. Ulusal Komite olarak da Ulusal Stand’da yer alacak yayınevleri seçerken, en azından İngilizce ve Almanca kataloglarının ve satışını düşündükleri yeni eserleri ve yazarlarını tanıtacak çalışmalarının olmasını esas aldık. Her yıl değişik yayınevlerine fırsat verilmesi, yayıncı meslek örgütleri tarafından sağlanır. Türkiye Ulusal Standı’nda, yaklaşık bin civarında yayın evinin 3.500 civarında kitabı sergilendi” diye konuştu.
5 yıl önce yoktuk
TÜRKİYE’den 200’e yakın profesyonel ile Türkiye’nin 2011 Frankfurt Kitap Fuarı’nın her noktasında var olduğunu vurgulayan Ümit Yaşar Gözüm, “Sanat kitapları, matbaa ve kırtasiye bölümünde, Türkiye’den dört büyük kuruluş yer aldı. Çocuk kitapları bölümünde, Frankfurt’a bizzat gelip masa verdiğimiz 10 seçilmiş yayınevimiz var. Bunun dışında 3-4 büyük yayınevi de kendi imkanlarıyla buraya gelip hemen yanı başımızda stand kiralayıp, telif hakkı sattığını, aldığını, görüşmelerde bulunduğunu ve kitapların tanıtımını yaptığını söyleyebiliriz.Özellikle edebiyat eserlerinin sinemaya uyarlanması noktasında, sinema bölümünde gerek FİYAP isimli film yapımcıları meslek örgütünün, gerekse bu anlamdaki Türkiye’den sinema uyarlamaları yapan senaristler, sinema bölümünde görüşmeler yaptı. Fuar, bir kültürü dışa açabilecek bütün dinamikleri barındıran bir yapıdır. Beş yıl geriye gittiğimiz zaman Türkiye bu dinamiklerin hiçbirinin içerisinde yoktu. Bugün Türkiye bu dinamiklerin her yerinde, film, çocuk, sanat kitaplarında yer alıyor” dedi.
BAŞKONSOLOSTAN YAZARLIĞA İLK ADIM
TÜRKİYE’nin Düsseldorf Başkonslosu Fırat Sunel ilk yazarlık deneyimi olan kitabını Frankfurt Kitap Fuarı’nın Türkiye standında okurları için imzaladı. Sunel’in, 2. Dünya Savaşı sırasında Ahıska Türklerinin yaşadığı zor yılları konu eden “Salkım Söğütlerin Gölgesinde” adlı kitabı, Kafkasya’da yaşanan ve 30 bin kişinin ölümüyle sonuçlanan göçü ve yaşanan acıları anlatıyor.
Savaş karşıtı bir roman
100 binden fazla insanın bir gecede askerler tarafından köylerinden alınıp yük vagonlarıyla Orta Asya’ya sürgün edilmesini konu edinen roman hakkında bilgi veren Sunel, 40 gün süren ölüm yolculuğu sırasında yaklaşık 30 bin kişinin açlık, soğuk ve hastalıktan hayatını kaybetmesini işlediği romanının savaşın insanlara nasıl büyük acılar yaşattığını anlattığını, romanının da bu nedenle savaş karşıtı bir roman olduğunu söyledi. Alman Kanalı ZDF’nin fuardan yayın yapan Mavi Koltuk programına katılması beklenen yazar Feridun Zaimoğlu ise geçirdiği kaza nedeniyle konuşmasını iptal etti.
ARAP BAHARI'NA BARIŞ ÖDÜLÜ
Alman Yayıncılar Birliği’nin geleneksel olarak verdiği ‘Barış Ödülü’, Frankfurt Kitap Fuarı bünyesinde düzenlenen özel bir törende Cezayirli yazar Boulem Sansal’a verildi. Frankfurt’taki Pauls Kilisesi’nde düzenlenen törene, siyaset ve edebiyat çevrelerinden tanınan isimler katıldı. 1950 yılından bu yana verilen ve 25 bin Euro değerindeki ödülle, dünya barışına katkıda bulunan edebiyat, sanat ve bilim alanından kişilerin takdir edilmeleri hedefleniyor. Geçtiğimiz yıl İsrailli David Grossmann ve 2009’da da İtalyan yazar Claudio Magris bu ödüle layık görülmüştü. Ödüle layık görülen Türk yazarlar arasında Yaşar Kemal ve Orhan Pamuk bulunuyor.