Frankfurt Kitap Fuarı

Güncelleme Tarihi:

Frankfurt Kitap Fuarı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2009 10:45

61. Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı dün sabah kapılarını açtı. 16 Ekim'e kadar sektör temsilcilerine açık olacak fuar, 17-18 Ekim arasında da kitapseverleri ağırlayacak. 40 yayıncı, 22 yazar ile fuara katılan Türkiye Standı'nın açılışı dün törenle yapıldı. Fuarın bu yılki konuk ülkesi Çin Halk Cumhuriyeti.




DÜNYANIN
en büyük kitap fuarı olan Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı kapılarını dün açtı. Bu yıl 100 ülkeden 7 bin 300 dolayında yayıncının katıldığı Frankfurt Kitap Fuarı'nı 300 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Alman Yayıncılar Birliği'nin her yıl geleneksel olarak verdiği "Barış Ödülü" bu yıl İtalyan yazar Claudio Magris'e verilecek. Fuarın bu yıl ki onur konuğu Çin Halk Cumhuriyeti. 14-16 Ekim tarihleri arasında sektör temsilcilerine açık olacak fuar, 17-18 Ekim arasında da kitapseverleri ağırlayacak.

GEÇEN YILI ARATMAYACAK

Geçtiğimiz yıl onur konuğu olduğumuz Kitap Fuarı'ndaki Türkiye Standı'nın açılışı dün bir basın toplantısı ile yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürü Aytekin Yılmaz, “Geçtiğimiz yılki başarıyı sürdüreceğiz. Buraya toplam 400 metrekare alanda 40 yayıncımız ve eserleri büyük bir çoğunlukla yabancı dillere çevrilmiş 22 yazırımız ile katıldık. Türkiye 1940 yıllardan bu yana yabancı yayınların Türkçe'ye çevrildiği bir ülke olarak iki binli yıllara geldi. Birkaç yıl içinde yapılan ciddi çalışmalarla Türkiye artık eserlerini yurt dışına çevirerek sunan bir ülke haline geldi. Bununla gurur duyuyoruz” dedi.

SEKTÖR BÜYÜYOR

Sekiz telif ajansı ile fuara katıldıklarını hatırlatan Yılmaz, “1940 yılından itibaren bakanlık bünyesinde kurulan tercüme büroları sayesinde günümüze kadar 600 eser Türk diline kazandırıldı. Türk yazarların eserlerinin yabancı dillere kazandırılması için birkaç yıldır çaba harcayan TEDA projesi ile ise çok kısa bir sürede 576 eserimiz değişik dillere çevrilerek değişik ülkelerde edebiyat meraklılarına sunuldu. Bu yıl geçtiğimiz yıla oranla Türkiye'de yayıncılık sektörü yüzde 20 büyüdü” diye konuştu.

GOETHE ENSTİTÜSÜ GİBİ

Ulusal Komite Yayıncılık Modarötürü Münir Üstün, Türk edebiyatının dışarıda daha iyi tanıtılması için Yunus Emre Kültür Merkezleri'nin bir an önce faaliyete geçmesi gerektiğini söyledi. Ulusal Komite Yayıncılık Modarötürü Metin Celal ise bunun son derece gereklliğine işaret ederek, “Almanların Goethe Enstitüleri olduğu gibi, bizim de kültür ve edebiyatımızı dünyaya tanıtmak için bir an önce Yunus Emre Kültür Merkezleri kurulmalıdır” dedi.

PARİS'TE DE PARLAYACAĞIZ

Ulusal Komite Koordinatörü Ümit Yaşar Gözüm, Türiye'nin geçtiğimiz yıl çok başarılı bir onur konuk ülke sınavı verdiğini hatırlatarak, “Cenevre ve Tahran'da da ülkemizi, edebiyatımızı en iyi şekilde tanıttık. Şimdi Paris'e çıkarma yapacağız. TEDA sayesinde 26 eser için Fransızca desteği, 35 eser için İngilizce desteği ve 22 eser için İspanyolca dili desteği verildi. Türkiye artık bu sektörde profesyonel ligde oynuyor” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!