Frankfurt ile İstanbul işbirliği arttırıyor

Güncelleme Tarihi:

Frankfurt ile İstanbul işbirliği arttırıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2012 17:56

Türkiye’nin Eskişehir ili ile kardeşlik ilişkisi kurabilmek için iki gündür Eskişehir’de temaslarda bulunan Frankfurt Anakent Belediye Başkanı Peter Feldmann dün Almanya’ya dönmeden önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile görüştü.

Haberin Devamı

SARAÇHANE’deki Belediye Sarayı’nın başkanlık makamında yapılan görüşmeye Başkan Peter Feldmann Feldmann’ın yanı sıra Almanya’nın İstanbul Başkonsolosu Jutta Volke, Başkonsolos Yardımcısı Dr. Philipp Deichmann, Frankfurt Belediye Meclisi Başkanı Dr. Bernadetto Weyland, Frankfurt Ekonomiyi Geliştirme Kurumu Başkanı Peter Kania, Meclis Başkanı Danışmanı Sabine Krosch, Feldmann’ın Danışmanı Tarkan Akman katıldı.

Yaklaşık 45 dakika süren görüşmede dünyanın önemli finans merkezi olan Frankfurt ile İstanbul arasındaki işbirliği ele alındı. Toplantı sonrası İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Frankfurt Belediyesi arasında karşılıklı işbirliğinin geliştirilmesi konusunda bir mutabakat zaptı imzalandı. Mutabatak zaptında iki belediyenin tecrübe paylaşımı ve Avrupa şehirleri olarak menfaatlerinin müşterek temsili gibi konularda karşılıklı yardımlaşması yer aldı. Bu amaçla taraflar ‘şehirler ağı’ çerçevesinde güçlü bir işbirliği yapma kararı aldı. Her iki belediye daha sonra yapılacak bir anlaşma çerçevesinde daha yakın bir işbirliğini gideceklerini vurguladı.

İstanbul finans merkezi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş imza töreni öncesi yaptığı konuşmada, dünyada ülkeler arasında ilişkilerin artmasının yanı sıra yerel yönetimler arasında da ilişkilerin de geliştiğini söyledi. Topbaş, şunları söyledi: “Günümüzde yerel yönetimler daha etkin rol oynayabiliyor. Frankfurt ile imzaladığımız bu mutabakat zaptı iki ülke halkına katkı sağladığı gibi iki ülke ve bilhassa dünya barışına da katkı sağlayacaktır. Bu işbirliği ile güncel konularda daha farklı adımlar atacağımıza inanıyoruz. İstanbul dünyaya karşı sorumlu bir metropoldür. Frankfurt’ta dünyanın finans merkezidir.

Avrupa Merkez Bankası, Alman Merkez Bankası ve dünyadaki hemen hemen her bankanın bir temsilciliği oradadır. İstanbul da bölgesel finans merkezi olma yolundadır. Biz de Frankfurt’un ayak izlerini takıp ederek bölgede bir ekonomi ve finans merkezi olacağımıza inanıyoruz. Bu konuda kendi bilgi ve deneyimlerimizi paylaşacağımız muhakkaktır. Ortak adımlar atmak durumdayız. Türkiye’de Alman firmalarının yatırımları birinci sırada geliyor. Biz bu konuyu da kendimize model alıyoruz. İstanbul’un çok sayıda kardeş şehrine ilavetten 19 kentle işbirliği, 9 kentle de mutabakat zaptı bulunuyor. Almanya’da Köln, Berlin ve Stuttgart ile yoğun ilişki içindeyiz. Buna şimdi Frankfurt’ta eklendi. Bundan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu mutabakat zaptının imzalanmasında, Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlarının çok memnun olacağına inanıyorum.”

İlk seyahat Türkiye’ye

Frankfurt Anakent Belediye Başkanı Peter Feldmann da şöyle konuştu: “Belediye başkanı seçilmemden sonra yurt dışına ilk seyahati Türkiye’ye yaptım. Bu önemli bir mesajdır. Belediye başkanı olarak kentte bilhassa çocuklar ve yaşlılar daha geniş imkanlar sağlamayı planlıyorum. Konut sayısını artırmayı hedefledik. Bu sosyal hedeflerin yanı sıra elbetteki ekonomi ve finans konuları da çok önemli. Frankfurt finans, telekomünikasyon alanlarında dünyanın önemli merkezlerinden biri. Frankfurt Havalimanı önemli bir ulaşım merkezidir. İstanbul ile imzaladığımız bu matabakat zaptı ile bu konularda işbirliğine giderek hem Frankfurt hem İstanbul için faydalı işler yapacağımıza inanıyoruz. Dünyadaki rekabet güçlü partner ihtayıcını da doğuruyor. İstanbul ile biz güçlü birer partner olacağız. Sayın Topbaş’ın da ifade ettiği gibi Frankfurt’ta yaşayan Türkler de bu işbirliğine mutlaka sevineceklerdir.” İmza töreni sonrası Başkan Peter Feldmann başkanlığındaki Frankfurt heyeti Almanya’ya döndü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!