Güncelleme Tarihi:
KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve Türkiye’nin Frankfurt Başkonsolosluğu’nun desteklediği festival, 13-19 Ekim’de gerçekleştirilecek. Ezel Akay’ın başkanlığında Gani Müjde, Şükrü Avşar, Mehmet Acar, Vildan Atasever, Hakan Bilgin ve Çiçek Kahraman’dan oluşan Türkiye jürisi tarafından seçilen filmler, festivalin, ‘Alman Sinemacılar Gözüyle Türk Filmleri Yarışması’nda yer alacak.
Son değerlendirmeyi Alman sinemacılardan oluşan jürinin yapacağı yarışmada, en iyi film, yönetmen, görüntü yönetmeni, senarist, oyuncu ve müzikler için festivalin kapanış töreninde ‘Altın Elma Ödülleri’ takdim edilecek.
18. Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali kapsamında ayrıca yönetmen Erden Kıral, oyuncu Cezmi Baskın ile oyuncu ve ses sanatçısı Işıl Yücesoy’a ‘Yaşam Boyu Onur Ödülü’, 2004’te hayatını kaybeden oyuncu Feridun Karakaya adına oğlu Cem Karakaya’ya da ‘Vefa Ödülü’ verilecek.
Festivalin kurucusu ve başkanı Hüseyin Sıtkı, Beyoğlu’nda bir restoranda gerçekleştirilen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Frankfurt’ta farklı etnik kökenlerden insanların oranının Almanlardan daha fazla olduğunu söyledi. Farklı kültürler arasında bir platform olması hedefiyle festivali başlattıklarına değinen Sıtkı, “Bizim dışımızdaki insanlara ülkemizi, insanlarımızı ve kültürümüzün bir parçası olan Türk sinemasını anlatmayı amaçladık ve amacımıza ulaştığımıza inanıyorum. Almanlar başta olmak üzere farklı etnik kökenlerden insanlar festivali takip ediyor. Türkiye’yi ve Türk insanını tanıyorlar” diye konuştu.
Sıtkı, festivalin başlangıçtan bugüne oldukça büyük bir yol katettiğine vurgu yaparak, şunları kaydetti:
“Almanya’daki farklı kurumlardan birçok ödül aldık. Festivali kültürel hizmet olarak, hiçbir maddi beklenti içinde olmadan yapıyoruz. Festivalin başarısında emek verenlerin büyük katkısı var. Konsept çerçevesinde Türkiye, Almanya ve Avrupa’dan filmler gösteriyoruz. Film gösterimlerinin yanı sıra panel, konser, atölye, sergi ve yarışmalar sayesinde festival zenginlik kazanarak daha geniş kitlelere ulaşıyor. Festival kapsamında ayrıca okullar ve Frankfurt’un halen 500 mahkûmun bulunduğu hapishanesinde de gösterimler yapıyoruz.”
TÜRSAK Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Yaşar da kısıtlı imkanlara rağmen yılda 15 etkinliği başarıyla gerçekleştirdiklerini ifade etti. Sinemaya olan vefa borcu, bağlılık ve sevgiyle hareket ettiklerini belirten Yaşar, şöyle konuştu: “Festivalle geçen yıl tanıştım ve doğrusu inanamadım. Bu kadar gerçek, çalışan ve yaşayan seyirci oluşturarak karşılık bulan çok yönlü bir festivalin, bir kişinin çabasıyla 17 yıl ayakta kalmasına şaşırdım. Hüseyin beyin sıkıntılarını fark ettiğimde ‘Senin için ne yapabiliriz?’ dedim. Çünkü müthiş bir iş başarıyor ve bu kolay bir iş değil. Bunun üzerine elimizden geleni yapalım fikri çıktı ve TÜRSAK festivale böyle dahil oldu. Festivalin daha büyük bir alana taşınması ve imkansızlıklarının azaltılması için destek vermek istedik.”
10 FİLM YARIŞACAK
18. Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali’nin yarışma bölümü için, Türkiye’deki jüri tarafından ‘Borç’, ‘İşe Yarar Birşey’, ‘Kar’, ‘Kaygı’, ‘Kelebekler’, ‘Körfez’, ‘Martı’, ‘Ölümlü Dünya’, ‘Sarı Sıcak’ ve ‘Taksim Hold’em’ filmleri seçildi.
Pelin Esmer, Ali Atay, Tolga Karaçelik, Fikret Reyhan ve Ceylan Özgün Özçelik ‘En İyi Yönetmen’, Gökhan Tiryaki, Ahmet Bayer, Andaç Sahan, Marton Miklauzic ve Rodoslaw Ladczuk da ‘En İyi Görüntü Yönetmeni’ kategorisinde yarışacak.
Michael Önder, Pelin Esmer-Barış Bıçakçı, Tolga Karaçelik, Erkan Tunç, Fikret Reyhan ve Vuslat Saraçoğlu’nun senaryolarıyla yer alacağı yarışmada Steady Fingers, Murat Çekem-Ozan Tügen- Deniz Doğançay, Kenan Bilgiç ve Ekin Üzeltüzenci de film müzikleriyle yer alacak.
Festivalde Başak Köklükaya, Tuğçe Altuğ, Hazar Ergüçlü, Algı Eke ve İpek Türkan’ın ‘En iyi Kadın Oyuncu’ için yarışırken, Yiğit Özşener, Doğu Demirkol, Bartu Küçükçağlayan/Tolga Tekin ve Aytaç Uşun da ‘En İyi Erkek Oyuncu’ ödülü için yarışacak.