FRANKFURT
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2023 14:08
Üç boyutlu baskı alanında dünyanın seçkin aktörlerinin katıldığı ‘Formnext Fuarı’na Türkiye’den katılan firmalar dünya pazarında iddialı...
SON yıllarda hem evlerde kişisel hobi amacıyla, hem de uzay endüstrisiden tıbba birçok alanda giderek daha yoğun biçimde kullanılan ‘üç boyutlu baskı’ sektörünün dünya çapındaki en önemli fuarlarından ‘Formnext’e Türkiye’den de 9 teknoloji firması katıldı. Frankfurt’ta gerçekleştirilen ‘Formnext’, hem katılan firmaların yeni ürünlerini tanıtma, müşterileriyle buluşma ya da yeni müşterilerle tanışma açısından, hem de sektördeki gelişmelerin konuşulduğu, tartışıldığı konferanslar ve sunumlar açısından bu alanın aktörlerinin en önemli platformlarından. Pandemi döneminde ‘sanal fuar’ olarak devam ettirilen platform fiilen katılıp, kişisel ya da endüstriyel baskı makinelerini çalışırken, üretirken görmeyi tercih eden binlerce ziyaretçiyi Frankfurt’a çekti.
BAŞKONSOLOS STANTLARI GEZDİ
Tüm dünyadan 860’a yakın firmanın katıldığı bu fuarın benzerleri, her yıl yine aynı ad altında ABD (Chicago ve Austin), Çin (Shenzen) ve Japonya (Tokyo) gerçekleştiriliyor. Fuara Türkiye’den katılan firmalar arasında, yıllık cirolarının en az yarısını yurt dışına yaptıkları ürün ve hizmet ihracatından sağlayanlar da yer alıyor, genç girişimciler tarafından yeni kurulmuş, ama ürün kalitesi ve çeşitliliği açısından gelişim potansiyeli taşıyan ‘start-up’lar da yer alıyor. Türkiye’nin Frankfurt Başkonsolosu Erdem Tunçer de çalışma arkadaşlarıyla birlikte bu firmaların fuardaki stantlarını ziyaret edip, ürünleri, çalışmaları ve hedefleri hakkında bilgi aldı.
‘Üç boyutla baskı’ sektörünün seçkin aktörleri arasında yer alan Türk firmaları şöyle:
Artı Doksan Hızlı İmalat ve Teknoloji A.Ş. (İstanbul)
Co Print Mühendislik Makina Yazılım A.Ş. (İstanbul)
Ermaksan Makina Sanayi A.Ş. (Bursa)
Interco Robotik Otomasyon Arge Mühendislik Makina A.Ş. (Ankara)
Norm Eklemeli İmalat Tenknolojileri A.Ş. (İzmir)
Sentes-BIR Metalurji Kimya Enerji Üretim ve Geri Dönüşüm Teknolojileri A.Ş. (İzmir)
Sintertek Makina Sanayi Ltd. Şti. (İstanbul)
Tekondizayn Makina Tasarım Danışmanlık Ltd. Şti. (Ankara)
Z Eksen Baskı Sistemleri ve Bilgi Teknolojileri (İstanbul)
EN KALABALIK EKİP
İstanbul’dan fuara katılan ‘Artı Doksan Hızlı İmalat Teknoloji’ hem üç boyutlu, hem de geleneksel baskı teknikleri alanında iddialı şirketlerden. Otomotivden, savunma ve havacılık sektörüne endütriye üretimin çeşitli alanlarına hizmet verdiklerini açıklayan Pazarlama Meneceri Rüveyda Tunalı ihracatlarının yüzde 30’unu yurt dışına olduğunu belirtti. Türkiye’de üç boyutlu baskı alanındaki öncü şirketler arasında yer alan Artı Doksan, çok sayıda çalışanın bu fuara gelip, sektördeki gelişmeleri yakından izlemesine özen gösteriyor.
30’DAN FAZLA ÜLKEDE DAĞITIM AĞI
‘Z Eksen Baskı Sistemleri ve Bilgi Teknolojileri’ ise uluslararası markası Zaxe adı altında fuarda. Şirketin Kurucu Bakanı Baki Gezgen, 30’un üstünde ülkedeki distribütorleri aracılığıyla üretimlerinin yüzde 60’ını yurt dışına ihraç ettiklerini belirtti. Gezgen, savunma sektöründen mimarlık ve mühendisliğe çok değişik alanlarda kullanılan üç boyutlu baskı makineleri üreten firmanın son modeli ‘Z 3 – S’in fiyattan, üretim hızına çeşitli açılardan iddialı olduğunu söyledi.
ÜRETİMİN YÜZDE 90’I İHRACAT
Bursa’da 1965 yılında kurulan Ermaksan’ın Pazarlama ve Marka Yöneticisi Cevdet Yalçıner, üretimlerinin yüzde 90’ının ihraç ettiklerini belirtti. Şu anda Bursa’daki üç fabrikalarının toplam 100 metrekarelik alanda faaliyet gösterdiğini ve önümüzdeki dönemde dördüncü fabrikalarının da faaliyete geçeceğini söyleyen Yalçıner, baskı hammaddesi olan metal toz üretimini de kendilerinin gerçekleştirdiğini kaydetti. Ermaksan’ın tıptan, havacılığa ve savunma sanayisine yönelik baskı makinesi ya da prototip üretimleri büyük bölümü Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere 100’e yakın ülkeye ihraç ediliyor.
CARTIER DE ONLARIN MÜŞTERİSİ
10 yıldır faaliyette olan Sintertek, çok küçük parçaların baskısı konusunda uzmanlaşmış. Şirketin yöneticilerinden Elvin Tigrel, plasik laser tabanlı baskıyla başladıklarını, dört yıldır da altın, gümüş ve bronz gibi metallerle de baskı yaptıklarını, başta kuyumculuk olmak üzere lüks eşya üretimi sektörüne ürün verdiklerini belirtti. En çok ihracatı İsviçre’ye yaptıklarını belirten Tigrel, merkezi bu ülkede olan ünlü Fransız markası Cartier’in de müşterileri arasında yer aldığını kaydetti.
HEM ÜRETİM, HEM HİZMET
Ankara’dan katılan Teknodizayn’ın standı birbirine sırt vermiş iki bölümden oluşuyor. Firmanın asıl adını taşıyan birinci bölümde üç boyutlu baskı konusundaki hizmetler tanıtılıyor. Ürettikleri baskı makinesinin markası ‘Loop’ altındaki diğer bölümde de ürün tanıtımı yapılıyor. 2017 yılından bu yana ‘Formnext’e katılan firmanın görevlilerinden Yiğit Çeçen, otomotivden savunmaya çeşitli alanlara üretim ve hizmet verdiklerini belirtti.
GENÇ GİRİŞİMCİLERDEN ÇÖZÜMLER
İstanbul Maltepe’de dört yıl önce kurulmuş olan ‘Co Print’, fuarın ‘start up’lara ayrılmış olan bölümünde yer alıyor. Kurucu ortaklar Fatih Kazım Duymaz ve Hüseyin Özen ile Furkan Güneş (Ürün Müdürü) ve Ömer Fatih Arman’dan (Satış Müdürü) oluşan genç ekip, evlerde ve sanayide halen kullanılmakta olan üç boyutlu yazıcıları çeşitli açılardan geliştiren çözümler üretme konusunda uzmanlaşmışlar. Örneğin daha çok hobi amaçlı olarak alınmış baskı makinelerinin renkli üretime geçmesini sağlayan, hızlandırıp, güçlendiren bu çözümler sayesinde, makineleri üreten firmaların da kendilerini ‘stratejik ortak’ olarak görmeye başladığını belirtiyorlar.