Güncelleme Tarihi:
Almanya’da Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı DİTİB Cenaze Fonu, vefat eden üyelerinin cenazelerini Türkiye’ye naklediyor. Cenaze masraflarını fon karşılıyor. Bunun için Cenaze Fonu’na üye olmak ve aidat ödemek gerekiyor.
DİTİB 'PAHALI VE KÜLFETLİ '
Nakil 2 bin Euro’yu buluyor?
DİTİB Cenaze Fonu müdürü Mehmet Emin Zengin, yeni tabutları test amaçlı kullandıklarını söyledi ve şu açıklamayı yaptı: “Almanya genelinde biz hep çinkolu tabut kullandık.
Ancak özellikle Bavyera bölgesinde çinkolu tabutların lehimlenmesi gereği yanınızda kaynak makinesi ve tüp taşımanız gerekiyor. Bavyera’da yaklaşık bir seneden beri çinkosuz tabut kullanıyoruz. Çinkoya alternatif olarak Amerikan folyo sistemi kullanıyoruz. Cenazeyi su geçirmez, sağlam ve dayanıklı folyonun içine yerleştirip etrafını da yakma makinesiyle yapıştırıyoruz.
Uluslararası standartlara uygun bir nakil çeşidi bu. Biz bunu önce sadece Bavyera’da başlattık. Diğer bölgelerde çinkolu kullandık. Daha sonra Türkiye’de çinkolu tabut tedarikiyle ilgili sıkıntımız oldu. O nedenle Bavyera’da uyguladığımız folyolu tabut naklini şimdi Almanya genelinde de deniyoruz.
TEPKİLERİ ÖLÇÜYORUZ
Çünkü ağırlık olarak çok fark var. Çinko kaplı tabutun ağırlığı yaklaşık 35-40 kilo. Cenaze naklinde çalışan arkadaşlarımızın zorlanmasına neden oluyor. Çinkosuz, folyolu tabutların ağırlığı ise 15 kilo civarında. Bazı bölgelerden tepki alıyoruz. İki nedenden ötürü. Bazıları tabutun formuna tepki gösteriyor. Formu tabut formuna benzemediği için şikayet ediyor. Form sorununu değiştireceğiz. Ama çinkolu tabut çok külfetli.
Avrupa’da çinko maliyetleri çok yüksek. O yüzden şirketler folyo tabuta geçiyor. Çünkü bunlar çinkolu tabuttan daha dayanıklı. Çinkoda kaynak yerleri var. Kaynak yerlerinde herhangi bir boşluk olduğu zaman sızıntı yapma ihtimali var. Koku yapma ihtimali var. Ama folyolu tabutta böyle bir ihtimal kesinlikle yok. Çinkolu tabutlar aynı zamanda pahalı. Ama asıl önemli olan, bizim Türk cenaze firmalarında tek elemanla çalışılıyor. Haliyle tek başına o elemanın, o tabutu araba üzerinde yönetebilmesi lazım. 35 kiloluk bir çinkolu tabut, cenazeyle birlikte 130-140 kiloya yaklaşıyor. Hollanda Diyanet Vakfı 3-4 senedir folyolu tabutu kullanıyor.”
Avrupa’da ağırlıklı olarak cenaze fonları var. Cenazeler genelde fonlar üzerinden gidiyor. Fon üyeleri aidat ödüyor, bunun karşılığında nakil masraflarını fonlar karşılıyor. Fonlar aynı zamanda bir kişinin refakatçı olarak uçak biletini de üstleniyor. Fonlar cenazeyi öldüğü yerden alıp dini ve resmi işlemleri yaparak, Türkiye’ye adrese teslim ediyor. Fon üyesi olmayanlar cenaze hizmet şirketleri üzerinden nakil yapabiliyor. Türkiye’ye nakil ücreti bu durumda 2 bin Euro’nun üzerinde tutuyor.