Folyolu mu çinko kaplı mı?

Güncelleme Tarihi:

Folyolu mu çinko kaplı mı
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2016 11:00

DİTİB Cenaze Nakli Yardımlaşma Fonu, Türkiye’ye cenaze naklinde çinko kaplı tabut kullanıyordu. Şimdi nakil ücretinde tasarruf amacıyla folyolu tabut kullanmaya başladı. Tabutun biçimi ve folyolu olmasına tepki var.

Haberin Devamı

Almanya’da Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı DİTİB Cenaze Fonu, vefat eden üyelerinin cenazelerini Türkiye’ye naklediyor. Cenaze masraflarını fon karşılıyor. Bunun için Cenaze Fonu’na üye olmak ve aidat ödemek gerekiyor.

Folyolu mu çinko kaplı mı
Almanya’da DİTİB Cenaze Fonu’nun 260 bin civarında üyesi var ve en fazla üyeye sahip fon.

DİTİB, bir süre öncesine kadar çinko kaplı tabutlarla cenaze nakli yapıyordu. Ancak çinko kaplı tabut yerine bir süredir folyolu tabut kullanmaya başladı. Nedeni, çinko kaplı tabutların hem pahalı, hem ağır hem de uçakların ağırlığa göre kargo ücreti almasından dolayı masraflı olması.

DİTİB, bu nedenle çok daha hafif olan folyolu tabut kullanmaya başladı. Yeni kullanılan bu tabutlara karşı ise üyelerden yoğun tepki var. En çok tepki tabutun formuna karşı.

Hollanda’dan alınan tabutlar alışılagelmiş tabut biçiminde değil. İkinci tepki ise çinko yerine naylon çuvalı andıran folyoya karşı.

SÖZLEŞME NE DİYOR?

1937 yılında yürürlüğe giren Berlin sözleşmesi ve 1973’te yürürlüğe giren Avrupa Cenaze Nakliyat Anlaşması tabutun nasıl olması gerektiğini belirli kurallara bağlıyor. Bu anlaşmanın tabutla ilgili maddeleri şöyle:

1) Tabut sızdırmaz olmalı ve içinde emici bir madde bulunmalı.

2) Tabut en aşağı 20 milimetre kalınlığında tahtadan yapılma bir dış tabut ve dikkatle lehimlenmiş kurşundan ya da kendili- ğinden tahrip olan bir başka maddeden yapılmış bir iç tabuttan oluşmalı. İkinci madde bir dış, bir de iç tabutu şart koşuyor. Sızıntı ve kokuyu önlemek için dış tabutun içine bir maddenin yerleştirilmesini zorunlu koşuyor. Bu kural gereği cenaze naklinde tabutun içi çinko kaplanıyordu. Çinko tabutun ağırlığını yaklaşık 15 kilo artırıyor. Bu fazlalık kargo fiyatlarına yansıyor.

Haberin Devamı

 DİTİB 'PAHALI VE KÜLFETLİ '
Nakil 2 bin Euro’yu buluyor?

DİTİB Cenaze Fonu müdürü Mehmet Emin Zengin, yeni tabutları test amaçlı kullandıklarını söyledi ve şu açıklamayı yaptı: “Almanya genelinde biz hep çinkolu tabut kullandık.

Ancak özellikle Bavyera bölgesinde çinkolu tabutların lehimlenmesi gereği yanınızda kaynak makinesi ve tüp taşımanız gerekiyor. Bavyera’da yaklaşık bir seneden beri çinkosuz tabut kullanıyoruz. Çinkoya alternatif olarak Amerikan folyo sistemi kullanıyoruz. Cenazeyi su geçirmez, sağlam ve dayanıklı folyonun içine yerleştirip etrafını da yakma makinesiyle yapıştırıyoruz.

Uluslararası standartlara uygun bir nakil çeşidi bu. Biz bunu önce sadece Bavyera’da başlattık. Diğer bölgelerde çinkolu kullandık. Daha sonra Türkiye’de çinkolu tabut tedarikiyle ilgili sıkıntımız oldu. O nedenle Bavyera’da uyguladığımız folyolu tabut naklini şimdi Almanya genelinde de deniyoruz.

TEPKİLERİ ÖLÇÜYORUZ

Çünkü ağırlık olarak çok fark var. Çinko kaplı tabutun ağırlığı yaklaşık 35-40 kilo. Cenaze naklinde çalışan arkadaşlarımızın zorlanmasına neden oluyor. Çinkosuz, folyolu tabutların ağırlığı ise 15 kilo civarında. Bazı bölgelerden tepki alıyoruz. İki nedenden ötürü. Bazıları tabutun formuna tepki gösteriyor. Formu tabut formuna benzemediği için şikayet ediyor. Form sorununu değiştireceğiz. Ama çinkolu tabut çok külfetli.

Avrupa’da çinko maliyetleri çok yüksek. O yüzden şirketler folyo tabuta geçiyor. Çünkü bunlar çinkolu tabuttan daha dayanıklı. Çinkoda kaynak yerleri var. Kaynak yerlerinde herhangi bir boşluk olduğu zaman sızıntı yapma ihtimali var. Koku yapma ihtimali var. Ama folyolu tabutta böyle bir ihtimal kesinlikle yok. Çinkolu tabutlar aynı zamanda pahalı. Ama asıl önemli olan, bizim Türk cenaze firmalarında tek elemanla çalışılıyor. Haliyle tek başına o elemanın, o tabutu araba üzerinde yönetebilmesi lazım. 35 kiloluk bir çinkolu tabut, cenazeyle birlikte 130-140 kiloya yaklaşıyor.  Hollanda Diyanet Vakfı 3-4 senedir folyolu tabutu kullanıyor.”

Avrupa’da ağırlıklı olarak cenaze fonları var. Cenazeler genelde fonlar üzerinden gidiyor. Fon üyeleri aidat ödüyor, bunun karşılığında nakil masraflarını fonlar karşılıyor. Fonlar aynı zamanda bir kişinin refakatçı olarak uçak biletini de üstleniyor. Fonlar cenazeyi öldüğü yerden alıp dini ve resmi işlemleri yaparak, Türkiye’ye adrese teslim ediyor. Fon üyesi olmayanlar cenaze hizmet şirketleri üzerinden nakil yapabiliyor. Türkiye’ye nakil ücreti bu durumda 2 bin Euro’nun üzerinde tutuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!