Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'daki yeni uygulamaya göre greve katılan çalışanlar, kayıtlara geçirilecek. Almanya'da 1 Ocak 2010'dan itibaren hayata geçecek yasa kapsamında, işverenler, çalışanlarıyla ilgili tüm bilgileri, Alman Emeklilik Sigortası'na bildirecek. Çalışanların yasal veya yasa dışı olarak katıldıkları grevlerden, işverenlerin çalışanlarına yönelik verdiği uyarılara kadar tüm bilgiler burada dijital ortamda kayda alınacak. Sendika ve kişisel bilgilerin korunmasına yönelik çalışmalar yapan kurumların büyük tepkisini çeken uygulama kısaca “Elena” adıyla anılıyor.
Raporlu günler bildirilecek
Bilgilerin kayda alınmasından sonra ise 2012 yılından itibaren, işsizlik parası, ikamet yardımı, ebeveyn parası veya sosyal yardım için yapılacak başvuruların daha hızlı cevaplandırılacağı ve bürokratik engellerin ortadan kalkacağı belirtildi. Ancak yeni yasal düzenlemeyi eleştiren uzmanlar, “bürokratik engellerin ve masrafların azaltılması” gibi gerekçelerin göstermelik olduğuna dikkat çekti. İşverenler yeni uygulamaya göre, çalışanlarının isim ve yaş bilgilerinin yanısıra, çalışanın gelmediği günleri, hastalık raporlu gün sayısı veya katıldığı grevleri bile rapor edecek.
“Bu uygulama skandaldır”
Hizmet Sendikası Ver.di Yönetim Kurulu Başkanı Werner Filipowski, uygulamayı skandal olarak değerlendirirken, “Kişisel bilgilerin merkezi bir yerde kayıtlara geçirilmesi fikri beni şok etti” dedi. Frankfurt Üniversitesi Avrupa Akademisi Çalışma ve İş Bölümü Direktörü Peter Wedde de yeni yasal düzenlemeyi eleştirdi. Wedde, “Özellikle, kişisel bilgilerin suistimal edildiği böyle bir dönemde devletin örnek olması gerekirdi” dedi. Wedde, yeni uygulamanın hedefini aştığı uyarısında da bulundu. Wedde, grevlerin temel hak ve özgürlükler kapsamına girdiğini ve bu bilgilerin kayda geçirilmesinin doğru olmadığını ifade etti.