Fischer: ``Merkel ileriyi göremiyor’’

Güncelleme Tarihi:

Fischer: ``Merkel ileriyi göremiyor’’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2005 00:00

Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, Türkiye’nin AB üyeliği konusunda muhalefetin başbakan adayı Angela Merkel’i kısa vadeli politik çıkarları ön planda tutmakla suçladı.

Haberin Devamı




Joschka Fischer
Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, ana muhalefet Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri’nin (CDU/CSU) başbakan adayı Angela Merkel’in dış politikada ileriyi görmekten yoksun olduğunu söyledi.

İmtiyazlı ortaklık gerçekçi değil

Bakan Fischer, Alman İkinci Televizyonu’na (ZDF) verdiği demecinde Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) tam üyeliği konusunda Avrupa’nın da Almanya’nın da çıkarlarıyla bağdaşmayan bir politika izlediğini dile getirdi.

Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğinin hem Avrupa’nın hem de Almanya’nın güvenliği açısından son derece önemli olduğunun altını çizen Fischer, ``Angela Merkel ileriyi göremiyor. Kısa vadeli politik çıkarları ön planda tutarak tam üyelik yerine `imtiyazlı ortaklık’ gibi gerçekçi olmayan önerilerinde ısrar ediyor. Böyle bir politika Avrupa’nın da Almanya’nın da çıkarına olamaz’’ dedi.

Fischer ayrıca Türkiye ile tam üyelik müzakerelerin öngörülen şeklinde 3 Ekim’de başlayacağından hareket ettiğini de yineledi.

FDP´den destek

Almanya’da olası bir iktidar değişikliğinin Türkiye ile AB arasında müzakerelerin başlamasını etkilemeyeceği de belirtildi. CDU/CSU’nun muhtemel ve müstakbel ortağı Hür Demokrat Parti’nin (FDP) Meclis Grup Başkanı Wolfgang Gerhardt, ``Türkiye ile müzakerelerin kesinlikle başlayacağından hareket ediyorum.

Müzakerelerin başlaması akıllı bir politika olur. Ayrıca hangi partilerden oluşursa oluşsun gelecek hükümet AB zirvesinde müzakerelerin başlamasını engelleyemeyecektir’’ dedi.

BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!