Güncelleme Tarihi:
GEÇEN yılın ağustos ayında Amerika Birleşik Devletleri'nin Frankfurt Başkonsolosluğu'na atanan Edward M. Alford, Almanya'da eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanmasının gençlerin başarılı olmalarının anahtarı olduğunu söyledi.
Hürriyet'i inceledi
ABD'nin Frankfurt Konsolosu Jeanine Collins, basın sorumlusu Dr. Walter Wieland, siyasi ve ekonomi danışmanı Marlies von der Malsburg ve stajyer Ela Tarlan ile birlikte Kültür Mörfelden-Walldorf'taki Avrupa Hürriyet baskı tesislerini ziyaret eden Başkonsolos Alford, Doğan Media International Genel Müdürü Sevda Boduroğlu, DMİ Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahim Kurtiş ve Avrupa Yayın Koordinatörü Halit Çelikbudak'dan gazete, Almanya'da yaşayan Türkler ve Türkiye'deki son gelişmeler hakkında bilgi aldı. Alford, Hürriyet Gazetesi'ni yıllardan beri tanıdığını, ilk kez bir havaalanındaki gazete bayiinde gazetelere bakarken, Hürriyet'in dikkatini çektiğini, anlayamasa da incelediğini söyledi.
Eğitim önemli konu
Görüşmede eğitim konusuna değinen Başkonsolos Alford, "İyi eğitim almayanlar gelecekte iş bulmada büyük zorluklar yaşayacaktır" diyerek eğitimde fırsat eşitliğinin özellikle göçmen çocuklar için başarılı olmaları yolunda önemli bir anahtar olduğunu vurguladı. Alford, "Eğer Almanya'da temel okul olan Hauptschule'yi bitirenlerin sayısı, orta okul olan Realschule veya lise olan Gymnasium'u bitirenlerden daha fazlaysa, o zaman bir sorun olur. Almanya eğitimde bazı açıdan çok iyi durumda, ancak fırsat eşitliği konusunda eksiklik var. Bu, üniversiteye giden öğrencilerin kökenine bakınca anlaşılıyor. En ideali, üniversiteye gidenlerin arasında kökenlere göre sayısal farklılığının olmamasıdır" dedi.
Almanca'yı askerde öğrendi
1978 yılından Münih'te İktisat öğrenimi gördüğü sırada Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nda çalışmaya başlayan ve 30 yılı aşkın değişik görevlerde bulunan Frankfurt Başkonsolosu Alford, Frankfurt'tan önce Bağdat, İslamabad, Moskova, Leningrad, Windhoek, Nairobi, Addis Abeba, Roma ve Bahrayn'da da görev yaptığını belirterek, "Görev yaptığım her ülkenin kendine has bir özelliği var. Örneğin Roma'da yemekler çok güzeldi, Etiyopya'da ise insanların misafirperverliği beni etkilemişti. Namibiya'da ise Almanca konuşabiliyordum" dedi. Almanca'yı askeri dil okulunda öğrendiğini söyleyen Alford, 1975/76 yıllarında askerliğini Augsburg kentinde, tercümanlık yaptığını söyledi.
İstanbul'da görev yapmak isterdim
Bir Alman'la evli olan ve yetişkin üç çocuk babası olan Amerika'nın Frankfurt Başkonsolosu Edward M. Alford, Frankfurt Başkonsolosluğu'na her yıl ortalama 60 binden fazla vize başvurusunun yapıldığını ve bunlardan çoğunun olumlu sonuçlandığını söyledi. Almanya'da yaklaşık 50 bini asker olmak üzere 200 bin Amerikalı'nın yaşadığına işaret eden Alford, Frankfurt Başkonsolosluğu'nun, yaklaşık bin personeli ile dünyanın en büyük Amerikan konsolosluğu olduğunu söyledi.
1999 yılında oğluyle birlikte İstanbul'u gezdiğini anlatan Alford, "İstanbul'u çok sevdim" dedi. "Türkiye'de görev yapmak ister miydiniz" sorusuna ise Alford, "İstanbul'da görev yapmayı çok isterdim" diye yanıt verdi.
Hamburger ekonomik ölçüt
Başkonsolos Alford, Amerikanı işadamlarının yurtdışı gezilerine ilişkin bir soru üzerine, "Evet yurtdışına giden Amerikan işadamlarının, Amerikan fast-food zinciri Mcdonald's'da satılan hamburgerlerin fiyatına bakarak, bulundukları ülkenin ekonomik durumuna ilişkin fikir edindikleri doğrudur. Hatta Amerikan ekonomi dergisi Economist'te de düzeni aralıklarla ülkelere göre Big-Mac endeksi yayınlanıyor" dedi.