Güncelleme Tarihi:
Başaran yaptığı açıklamada, son zamanlarda fındık fiyatlarında yaşanan düşüşün kendisine önceden organize edilmiş bir hareket gibi geldiğini belirterek,”Çünkü sezonun başladığı günden bu yana ki süreçte tahmin edilen rekoltenin yarıya yakın bir kısmı piyasaya inmiş durumda. Sezonun kapanmasına daha 8 ay olduğunu varsayarsak, demek ki 8 aylık döneme fındığın yüzde 50’lik kısmı kalıyor” dedi.
Başaran, bu artış ve inişlerin ihracatçılar tarafından değerlendirmeye alındığını kaydederek, şöyle devam etti:
”Ona göre bir fiyat politikası oluşturuluyor. Bu süreç içerisinde önümüzdeki günlerde Tarım Kredi Kooperatifi’nin borçların ödenmesiyle ilgili vade sonunun, Denizbank ödemelerinin yaklaşmış olmasının ve Kurban Bayramı’nda insanların harcamalarının yükselecek olmasının vatandaşın paraya ihtiyacını daha da arttıracaktır. Bu bilindiği için fiyatlarda nispeten geriye çekiş yapılacak. Bu hareket, 3-5 gün sonra fındığın eski fiyatına dönmesiyle birlikte vatandaşımızın panik havasında elindeki fındığı piyasaya indirmesinin yolunu açan bir harekettir.”
Üreticilerin bu duruma çok fazla rağbet etmemesi gerektiğini dile getiren Başaran, beklemeyi tercih eden fındık üreticilerinin beklemeye devam etmesi gerektiğini bildirdi.
”Fındık fiyatı yıl başına doğru 7-7.5 lira bandına oturacaktır”
Fındığın fiyatının yıl başına doğru 7-7.5 lira bandına oturacağını tahmin eden Başaran, bu nedenle üreticilerin paniğe kapılmadan ihtiyacı kadar ürününü piyasaya indirmesi gerektiğini ifade etti. Ulusal Fındık Konseyi’nin Kasım ayında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bir rapor ileteceğini de bildiren Başaran,
”Bu raporun taslağı hakkında görüş birliği sağlandı. Geçen cumartesi günü konseyin toplantısı vardı. Biz konseyde üreticilerin ayağını temsil ediyoruz. Üreticilerimizin Tarım Kredi Kooperatifi, Ziraat Bankası borçları, kamu ve özel bankalarla ilgili çiftçi borçlarının ötelenmesiyle ilgili problemlerinin o rapor içerisinde yer almasını önerdik. Bu da oy birliğiyle kabul edilerek taslak da yer aldı” diye konuştu. Fındığın üretimiyle ilgili 2009 yılında bir kararname çıktığını hatırlatan Başaran, bu kararnamenin uygulanabilmesi için bazı iyileştirmelerin yapılması gerektiğine işaret ederek,”Mesela taban arazide fındığın sökülmesi işi vardı. Fakat görüldü ki fındık sökülemedi. Demek ki fındık sökümüyle ilgili yeterli çeşitlilik verilmedi. Bunun açılımıyla ilgili tabi ki biz konsey olarak önerilerimizi o raporda zikredeceğiz. Asıl işimiz mevcut arazilerde üretimi nasıl arttırırız, bunun çalışmalarını yapmaktır” dedi.