Güncelleme Tarihi:
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, İtalya gibi bazı ülkelerin kuraklıktan etkilendiğini belirterek, dünya piyasalarında fındık fiyatının yükseleceğini söyledi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sakarya Müdürlüğü görevine atanan Nurten Canbasoğlu’nu ziyaret eden Bayraktar, gazetecilere yaptığı açıklamada, geçen yıllara göre düşük seyreden fiyatların yükselişe geçeceğini anlattı.
Fındıkta "alan bazlı" desteklemelerin bu yıl da devam edeceğini ifade eden Bayraktar, "En az 150 lira olarak alan bazlı destekler devam edecek. Bu, üreticilerimiz için fevkalade önemli bir gelişme" dedi.
Bayraktar, fındık sektöründe FİSKOBİRLİK gibi fiyat istikrarı açısından düzenleyici bir kuruma ihtiyaç duyulduğuna dikkati çekerek, bu yönde çalışacaklarını ifade etti.
Fındık fiyatlarının rekolteye bağlı olarak düştüğüne işaret eden Bayraktar, alan bazlı desteklemelerin bu dönemde daha çok önem kazandığını bildirdi.
Karadeniz’de en önemli ekonomik unsurun fındık olduğunu vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:
"Özellikle Karadeniz’de fındık para etmezse ekonomi çöker, bu kadar basit. Fındık para ediyorsa ekonomi de canlanır çünkü fındığın dışında başka bir ekonomik alternatif olmadığı gibi özellikle Doğu Karadeniz’de tarım dışı istihdamı da yaratmak mümkün olmadı. Sanayi sektörü henüz gelişmedi. Dolayısıyla bu bölgelerimizde en önemli ekonomik faaliyet fındıktır."
-"Fiyatlar yükselecek"-
Dünya genelindeki kuraklığın tarım ürünleri dışında fındık gibi ürünleri de etkilediğini vurgulayan Bayraktar, geçen yıl rekoltenin düşüklüğüne rağmen 192 bin ton fındık ihraç edildiğini, ülkeye 1,6 milyar dolar döviz kazandırıldığını hatırlattı.
"Bu sene fındık fiyatları dünya piyasalarında yükselecek" diyen Bayraktar, "İtalya gibi bazı ülkeler kuraklıktan etkilendi. Onların fındık rekolteleri yeterli değil. Dolayısıyla fındık para edecek. Üreticilerimize fındığın para edeceğini söylüyoruz. Üreticimiz, fındığını pazara indirirken çok dikkatli olmalı, emanete bırakmamalı fındığını çünkü fiyatlar yükselecek" ifadelerini kullandı.
Türkiye’ye nazaran, dünya genelindeki fındık rekoltesinin yüksek olmadığına dikkati çeken Bayraktar, "Geçen sene 200 bin ton fındık satmışız, 1,6 milyar dolar döviz getirmişiz. Bu sene de bu parayı kazanmışız ama burada üreticinin ucuza mal kaptırmaması önemli çünkü fındığı alıp bekleten pahalıysa satacak. Bu manada üreticilerimizi yönlendirmemiz lazım" şeklinde konuştu.
FİSKOBİRLİK fındık alımına başlıyor
Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, bugün itibarıyla fındık alımına başladıklarını bildirdi.
Bayraktar, daha önce planladıkları gibi FİSKOBİRLİK’in piyasaya girdiğini ve üreticiden ürünlerini almaya başladığını söyledi.
Amaçlarının sadece FİSKOBİRLİK gibi önemli bir kurumu ayakta tutmak olduğunu belirten Bayraktar, "Biz her ne olursa olsun bu kurumu ayakta tutmaya çalışacağız" diye konuştu.
Bütün fındık üreticilerinden eski günlerde olduğu gibi yeniden FİSKOBİRLİK’i tercih etmelerini isteyen Bayraktar, şunları kaydetti:
"Bugün itibarıyla fındık alımına başlıyoruz. Fındık alımıyla ilgili olarak 3 ayrı yöntem devrede olacak. Bunlardan biri tamamı peşin alım yöntemi, diğeri yarısı peşin alım yöntemi, son olarak da emanet alım yöntemi... Bu yöntemlerle üreticilerimizin ürünlerini satın alacağız. İnanıyorum ki bugünden itibaren FİSKOBİRLİK yoğun bir şekilde fındık alacak. Kurumumuz üreticiye güçlü, alternatif model sunacak fındık alımına girdi. Herkese hayırlı olsun."
Bayraktar, 50 randıman fındığın kilo başı 4 liradan satın alınacağını, 3 ayrı yöntemde değişik fiyatların uygulanacağının bilinmesini sözlerine ekledi.
GİRESUN VALİLİĞİ UYARDI
Öte yandan Giresun Valiliği, fındığın gerçek değerinde satılması ve pazarda rekabet edebilmesi için üreticilerin dikkat etmesi gereken konuların yer aldığı genelge yayımladı.
Vali Dursun Ali Şahin imzasıyla valiliğin web sayfasında yayımlanan genelgede, toplanan fındığın pazara indirilmeye başlanmasıyla fındık fiyatlarının gerçek değerinin altında seyretmesi nedeniyle üreticilerin mağduriyetinin müşahede edildiği belirtildi.
Genelgede, en önemli ihraç ürünleri arasında yer alan ve yoğun emekle üretilen fındığın gerçek değerinde satılması ve pazarda rekabet edebilmesi için üreticilerin dikkat etmesi gereken konular şöyle sıralandı:
"Ürününüzü toptan pazara indirmeyin. İhtiyacınız kadar fındığınızı pazara getirin. Çok fazla miktarda fındık pazara indirilirse fiyatlar olumsuz yönde etkilenir. Bu durum üreticilerimizin emeğinin karşılığını alamamasına ve dolayısıyla fiyatın düşmesine sebebiyet verecektir. Üreticilerimizin kesinlikle
fındıklarını emanete vermemeleri gerekmekte, emanete bırakılan fındıklar piyasanın ihtiyacını karşıladığı için ürün fiyatının düşmesine sebep olmakta. Fındığın pazara indirilmesi konusunda üreticilerimiz birlikte hareket ederlerse ürünlerini gerçek değerinde pazarlamış olacaklardır."