Filozof dövüşçü anıldı

Güncelleme Tarihi:

Filozof dövüşçü anıldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2008 18:04

Kung Fu filmlerinin rakipsiz efsane oyuncusu Hong Konglu Bruce Lee, ölümünün 35. yılında anıldı.

Haberin Devamı

Hong Kong’da toplanan hayranları Lee’nin çevirdiği filmlerin afişleri, fotoğraflarının kapak olduğu dergiler, hakkında yazılan kitaplar ve Lee’nin ABD’de geçirdiği günleri anlattığı mektupların da bulunduğu 800 kadar eşyayı sergilemeye başladı.

Merkezi Hong Kong’taki Bruce Lee Kulübü tarafından düzenlenen serginin açılış törenine katılan Hong Konglu aktör Danny Chan, çoğu insanın Bruce Lee’yi sevdiğini, ancak çok azının onu tanıdığını söyledi.

Üniversite eğitimi için ABD’ye giden Bruce Lee, 20 Temmuz 1973’te 32 yaşındayken beyin ödeminden öldü.

Çinlileri ve işçi sınıfını zalimlerden koruyan karakterleri oynayan Bruce Lee’nin ünlü filmleri "The Chinese Connection", "Return of the Dragon" (Ejderin Dönüşü) ve "Enter the Dragon"du (Final Dövüşü).

'GİZİLGÜCE İNANAN FİLOZOF BRUCE'

1940’da San Francisco’da doğan Lee, Hong Kong’da büyümüş, 18’inde de ABD’ye dönmüştü.

Felsefe okuyan ve kung fu okulunda öğretmenlik yapan Bruce Lee, Çince Li adını afişlerde kullanmadı.

Lee, öğrencisi Linda Emery’ye aşık oldu ve onunla 1964’te evlendi. Çocukları Brandon Lee de sinema oyuncusu oldu. Brandon da babası gibi çok genç yaşta, 28 yaşında film setinde öldü. Brandon, yanlışlıkla dolu tabancadan çıkan mermiyle ölmüştü.

Bruce Lee, öğrencilerine, ona hayran yeni yetme delikanlılara hep, 'İstidadınız neyse ona yönelin. Dövüş dünyasına bakıp durmayın. Gücünüzü heba etmeyin' derdi.

Amerikalı Çin kesiminin Seattle’daki yöneticilerinden Ruby Chow’un Çin lokantasında bulaşıkçı olarak da çalışan Bruce Lee, en yakını sağdıcı Taki Kimura (84) tarafından şöyle hatırlanıyor:

'O, tanıdığı herkese, büyük işler başarabilecek gizilgüce sahipsiniz diye yaklaşır, ikna ederdi. (Yeter ki insan kendine karşı dürüst olsun, tamamen açık olsun) derdi.'

Washington Üniversitesi’nde felsefe okuyan Lee’nin 5 yıl önce Bosna-Mostar’da heykeli açıldı. Törene Katolik Hırvatlarla Müslüman Boşnaklar birlikte katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!