Güncelleme Tarihi:
Milet, Priene, Didyma, Herakleia, Myus ve Menderes Magnesiası gibi dünya kültür mirasının en önemli antik kentlerine sahip Aydın Didimde bulunan Meandros antik yerleşim bölgesinde, tarihin ve günümüz sanatının unutulmaz buluşması için geri sayım başladı.
Bu kapsamda, 27 Haziran - 27 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek 'Festival Meandros" hem geçmişin sanatına bir saygı duruşu hem de günümüz sanatına yeni bir heyecan ve ivme kazandırmayı amaçlıyor. 1 ay boyunca sürecek festival, bölgenin 3 bin yıllık kültürel, sanatsal mirasını yeniden hatırlatırken, günümüz sanatçılarının bu birikimden esinlenerek, bugünün diliyle yeniden yaratmasını sağlayacak. Bölge halkıyla iç içe gerçekleşecek festival etkinlikleri tüm bölgeye yayılacak ve bölge halkı doğrudan festivalin organizasyonunda görev alacak.
Festival katılımcıları bölgenin henüz keşfedilmemiş, yerel kültürünün tüm çeşitliliğiyle yaşadığı köyleri, doğal güzellikleri ve en önemlisi Meandrosun büyülü atmosferiyle tanışma fırsatını bulacaklar. Böylece antik sanatın esin kaynağı olan Büyük Menderes Nehrinin, kıvrıla kıvrıla gezinirken bölgeye taşıdığı kültürün nasıl ilham verdiğine tanıklık edecekler.
ANTİK KENT MÜZİKLE UYANACAK
Antik mekanlardaki konserleri ve dans gösterilerini Didim Belediyesi düzenleyecek. Bu kapsamda, Apollon Tapınağının büyüleyici atmosferinde dünyaca tanınmış piyanist Gülsin Onayın piyano resitali gerçekleştirecek. Yine Apollon Tapınağında Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Bodrum Belediyesi tarafından kurulan Bodrum Oda Orkestrası, şef İbrahim Yazıcı yönetiminde Vivaldi, Mozart, Albinoni ve Nevit Kodallının eserlerini seslendirecek.
Türkiyenin dünyaca tanınmış şeflerinden Cem Mansur yönetimindeki Türkiyenin tüm konservatuarlarından seçilmiş 100 genç müzisyenden oluşan Ulusal Gençlik Senfoni Orkestrası da Milet Antik Tiyatroda müziğin birleştirici unsurunu vurgulayacak. Kapıkırı Köyünde, Herakleia antik kenti agorasında düzenlenecek etkinlikte, Kuşadası Kale Kapısı Dans Tiyatrosu ise Miletin ünlü mitolojik aşk hikayesini anlatan 'Eros ve Psykhe" başlıklı müzikli dans gösterisi sunacak.
Festival kapsamındaki gerçekleştirilecek etkinliklerden, ilk defa düzenlenecek 'Didyma Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu"nda Meandros Deltası, dünyanın dört bir tarafından gelen heykeltıraşlara esin kaynağı olacak. Heykeltıraş Nilhan Sesalan, 'I. Didyma Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu"nun Artistik Direktörlüğünü üslenecek.
KÜLTÜR VE DOÐA GEZİLERİ, YÖRESEL TATLAR FESTİVALİ RENKLENDİRECEK
Festival kapsamında gerçekleştirilecek, kültür ve doğa gezileri, köy şenlikleri, yerel ozanların dinletileri, kurulacak köy pazarları, yöresel tatlar ve el sanatları gösterileri ile festival renklenecek. 'Adım Adım Uygarlıklar Deltası' Kültür ve Doğa Gezileri ile festival katılımcıları bölgenin keşfedilmemiş güzelliklerini tanıyacaklar, köy şenliklerinde bölge halkıyla tanışacaklar, bölgenin yerel ozanlarını dinleyecek ve doğal güzelliklerini keşfedecekler. Bölge halkı tarafından kurulacak köy pazarlarında doğal ürünleri satın alma ve yöresel tatları yerinde tatma, geleneksel el sanatlarının yerinde üretimlerini tanıma fırsatı bulacaklar.
ÇOCUKLAR UNUTULMADI
'Festival Meandros"da çocuklara yönelik etkinliler de gerçekleştirilecek. Tarihin ve kültürün gerçek sahipleri olan bölge çocuklarının sanatsal yeteneklerini keşfetmelerini sağlamak ve yaşadıkları toprakların sahip olduğu köklü mirası yakından tanımalarına katkı sağlamak amacıyla, 2 ayrı çocuk atölyesi yapılacak. Didim ve Güllübahçede gerçekleştirilecek 'Kare Kare Tarih ve Sanat" karikatür atölyesinde, karikatürist Abdülkadir Elçioğlu (Aptülika) çocuklarla çalışarak, bölge çocuklarına tarihi ve sanatı karikatürle sevdirecek.
Milet Müzesi Müdürlüğü ve Kuşadası Turist Rehberleri Derneği ile birlikte düzenlenecek 'Çocuk ve Arkeoloji Buluşması"nda da rehber eşliğinde çocuklara önce Milet antik şehri gezdirilecek ardından Milet Müzesinde görevli arkeologlar ile birlikte 'Arkeolojik Kazı Oyunu" oynanacak. Böylece çocukların arkeoloji ile ilgili temel kavramları öğrenmeleri sağlanmış olacak.
PETER HRİSTOFF GÜLLÜBAHÇEDE
New York School of Visual Artsda öğretim görevlisi olan ressam Peter Hristoff, Güllübahçede 1 ay boyunca, yerel dokuma tezgahlarında halı dokuyan kadınlara Meandrosun özgün desenlerinden yola çıkarak ürettiği özel tasarımlarını dokutacak ve bunları 'Festival Meandros" kapsamında sergileyecek.
Peter Hristoff, Türkiyede 2004 yılında Yapı Kredi Kazım Taşkent Sanat Galerisinde açtığı 'Üç İstanbullu" ve son olarak da 2005 yılında Ayasofya Müzesinde açtığı 'Dua" isimli resim ve desen sergisiyle tanınıyor.